Върховната административна поркуратура (ВАП) е накарала началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строеж „Алепу вилидж“ в община Созопол, край т.нар. Св. Тома и Шофьорски плаж.

По повода избухна недоволство, след като се оказа, че в защитената местност се е появило странно съоръжение. То трябва да е брегоукрепително, но ето какво откриват прокурорите:

Установеното от двете прокуратури до момента и отразеното в медиите сочи, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда, споменават се асансьорна клетка и стълбище, което поставя въпроси за съответствие на изграденото с издаденото разрешение за строеж.

От ВАП, която по закон има много широки правомощия за всякакъв вид надзор за законност, пишат още:

"Проверката е от компетентността на ДНСК и следва да се установи  на място и по документи дали се спазват всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), подзаконовите нормативни актове по прилагането им, както и другите нормативни актове, свързани със строителство в защитени зони", пишат още оттам.

От интервю сутринта пред телевизията стана ясно, че заповедта е подписана от прокурор Михаил Кожарев - бивш член на ВСС, един от най-пламенните поддържници на Сотир Цацаров, който преди дни бе награден от Иван Гешев.

Ето и оригиналното съобщение на пресцентъра на прокуратурата:

ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка на строежа „Алепу вилидж“ на Черно море

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строеж „Алепу вилидж“ в община Созопол, между нос „Свети Тома“ и т.н. „Шофьорски плаж”.

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и на съвместната работа с Окръжна прокуратура – Бургас. Установеното от двете прокуратури до момента и отразеното в медиите сочи, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда, споменават се асансьорна клетка и стълбище, което поставя въпроси за съответствие на изграденото с издаденото разрешение за строеж.

Проверката е от компетентността на ДНСК и следва да се установи  на място и по документи дали се спазват всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), подзаконовите нормативни актове по прилагането им, както и другите нормативни актове, свързани със строителство в защитени зони. Следва също така да се провери поотделно и комплексно целия инвестиционен и строителен процес, да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни.

Резултатите от проверката следва да се представят на ВАП максимално бързо, с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, а в случай на извършено престъпление – да се предприемат незабавно действия по реда на НПК.