„Главболгарстрой“ се оттегля от проекта „Алепу Вилидж“, съобщиха от компанията. Обявлението бе изпратено, докато в същия момент новият собственик на разрешението за строеж (което бе обявено за невалидно от съда, но делата продължават - б.р. ) - общинският съветник от ПП „Мир“ в Приморско и предприемач Стоян Василев, дава пресконференция. 

Става въпрос за прословутия проект на т.нар. Шофьорски плаж, който стана популярен като „подпорна стена“ под формата на хотел.

Причината за отказа на ГБС - в случая дъщерното дружество „ГБС Турс“ - „последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта „Алепу Вилидж“.

„Холдингът, стъпвайки на над 50-годишната си история, на градените в годините традиции и на реализирани знакови проекти в строителния сектор в България и чужбина, не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти.“

От ГБС припомнят, че процесът по реализация на ваканционното селище датира от 2007 година - собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията „Алепу Вилидж“ АД. И продължават с разказа: „През 2016 година „ГБС Турс“ ЕАД се включва като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на „Алепу Вилидж“ АД и с цел да допринесе за запазване облика на района, сходен с този на съществуващия в съседство комплекс „Св. Тома“, както и с цел да предотврати риска от разрастващото се свлачище, криещо опасност за живота и здравето на хората, преминаващи по прилежащия асфалтов път и ползващите плажа. Застрашени са разположената в непосредствена близост пречиствателна станция за отпадни води, дълбоководното заустване на пречистените води и ваканционното селище „Св. Тома“. Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция, създаваше реален риск от замърсяване на целия залив „Дюни“, както и на намиращия се в съседство плаж „Аркутино“.

От компанията твърдят, че всички строителни дейности, извършени досега, са напълно законни.

Каква е цената, на която Василев е купил разрешението за строеж е „търговска тайна“ - по думите на новия му собственик. Теренът остава на компанията „Алепу вилидж“.

Очаквайте подробности