ЕС трябва да потърси пътища за прилагане на нови методи и инструменти по отношение на Русия.

„Ето това споделих и с това се съгласиха другите лидери“, каза пред български журналисти в Брюксел президентът Румен Радев.

Той участва в специалния Европейски съвет.

В първия ден на срещата си лидерите на страните от ЕС приеха заключения, в които изразяват солидарност с Чехия и отговора й на действията на Русия. България обаче не бе спомената, макар че миналата седмица това бе обещано от дипломати в Брюксел.

Радев смята, че чрез новите инструменти „ще постигаме напредък към това, което искаме да видим накрая“.

Солидарността с Чехия е изразена, защото тя се чувства застрашена, посочи Радев. На въпрос на Клуб Z дали и България се чувства застрашена, той даде следния отговор:

„За България можете да питате тези, които са докладвали тук с какво е застрашена тя. Знаете кой е докладвал в НАТО, в Брюксел.“

Явно президентът имаше предвид правителството на ГЕРБ.

„Аз специално този доклад не съм го получил. Изразил съм мнение, че да - когато някоя страна се почувства застрашена, ЕС трябва да покаже солидарност Знаете какво стана с Чехия. Тя бе включена в списък с неприятелски държави. Бяха изгонени близо 20 чешки дипломати от Русия. Тук принципът за солидарност е абсолютно задължителен“, допълни той.

Президентът припомнил на ръководителите, че е изключително важно да бъдат използвани всички механизми за сътрудничество с Русия в областта на сигурността, климатичните промени, справянето с COVID-19.

Не от мен, а от други лидери бе изразено мнението, че ако сме твърде разделени с Русия, къде ще отиде тя? Знаете, че може да поеме по друг път, знаете за все по-голямото й сближаване с Китай.

Трябва да се търси балансът, диалогът с Русия“, продължи Радев.

И посочи, че никой не е поискал името на България да бъде включено в заключенията за Русия.

За приземения самолет в Беларус

„Вземането на отношение от мен, когато представлявам страната в ЕС, е в Съвета на ЕС. Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полета.“

Така Радев отговори на въпроса защо вчера той и унгарският премиер Виктор Орбан не са изказали мнение за случилото се на влизане в Европейския съвет. Всъщност президентът обърка срещата със Съвета, но грешката вероятно е случайна.

В разрез с международното право е и причината за прихващането на самолета, летял от Атина за Вилнюс, смята държавният глава. Оказа се, че целта е да бъде арестуван намиращият се на борда беларуски опозиционен журналист Роман Протасевич.

„Не може да прихващаш самолет, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е котегорично недопустимо“, смята Радев.

Той обаче направи и коментар в качеството си на бивш военен пилот, за което бе помолен:

„Иначе зависи по какъв способ става, по чие нареждане и най-вече как се ръководи и дали се спазват правилата за безопасност. За това нямам информация.“

Радев бе попитан и дали би инициирал разследване, което да се води от Европейската прокуратура, във връзка с факта, че беларуски санкционирани компании са строили „Турски поток“ в България, наричан упорито от експремиера Борисов "Балкански поток", с техника отклонена от европейски проекти (б.р.  - редица медийни публикации показаха, че именно такива компании участват в строителството на потока на родна територия. Формално той се строи от саудитския консорциум "Аркад", който обаче използва подизпълнители).

„Като президент не мога да инициирам. Но ще бъде направено всичко възможно това да се провери. Не е само „Турски поток“, отговори Радев.

От „Турски поток“ - към магистралата „на тъмно“

От „Турски поток“ държавният глава отново насочи вниманието към правителството на ГЕРБ:

„Виждате, че цяла магистрала се строи на тъмно. Огромни ресурси се плащат – 4,5 милиарда лева. Има in house (т.е. вътрешна) процедури без обществена поръчка, с неясни критерии. И когато се строи на тъмно, винаги се създават условия за две неща – корупция и ниско качество.

Тук президентът визира скандала "Автомагистрали". Става дума за навика от последните години в управлението на ГЕРБ огромни инфраструктурни проекти да се дават на държавната компания без да има обществен конкурс. Тя пък от своя страна няма капацитета, с който да завърши проектите и затова полва подизпълнители, които обаче се избират напълно непрозрачно и без ясни критерии. Комисията по ревизията на Мая Манолова в 45-тия парламент опита да повдигне завесата на този скандал и към момента заключенията би трябвало да са изпратени за проверки в съответните държавни институции. 

Тези проверки са изключително трудни, защото тепърва трябва да разберем кои са контрагентите. Това не е известно. Както не е известно какви пари са получавали, срещу какви дейности, при какви гаранции, при какво качество. Това са сложни механизми за проверка, защото те изискват толеми екипи.

А всъщност това са същите хора, които са сключвали договори, раздавали са пари, изготвяли са технически спецификации, приемали са обектите за готови. Трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали. Би следвало да са имали информация“, отговори Румен Радев.

За него би било добре да се привлекат независими органи за проверка.

Очаква се придвижване за Скопие през юни

Българският президент сподели, че вече всеки ден получава покани от европейски лидери, еврокомисари, лидери на ЕС за разговори по темата за започването на преговори за членство с Република Северна Македония (РСМ).

Преди участието си в Европйския съвет той обсъди въпроса с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и португалския премиер Антониу Коща, чиято страна в момента е ротационен председател на Съюза.

„Очакванията са големи, няма да крия. Те са съсредоточени върху България.

Няма да казвам „натиск“, ще използвам тази дипломатична фраза. Очаква се на Съвета  през втората половина на юни да има придвижване по въпроса за европейския път и започването на преговори с РСМ“, заяви Радев.

Той изразил много ясно българското становище. Страната ни е най-силният поддръжник на европейската перспектива и на РСМ, и на Албания. България е най-големият приятел на Северна Македония.

„Политическото ръководство на РСМ трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България. Най-важна е подкрепата от България. За да се случи, трябва спокойно, откровено да седнем на масата – било в София, било в Скопие – и да уточним начина, по който те да бъдат решени“, изтъкна президентът.

За националния план за възстановяване и зеления преход

В българския план за икономическо възстановяване със средства от ЕС са необходими промени и това се препоръчва и от европейските институции, заяви още Радев.

„Искаме в плана за възстановяване и устойчивост да залегнат проекти, които по най-бърз начин да допринесат да се построят необходимите мощности, които да бъдат съвременни, да отговорят на изискванията, да бъдат ефективни и да осигуряват автономия“, изтъкна той по повод инвестициите в чиста енергия и производства.

И посочи, че много от предложенията в черновата на плана не отговарят на стремежа на нашата страна за модернизация.

Решението за намаляване на вредните емисии с най-малко 55 на сто до 2030 г. е взето още през декември. И сега - по думите на президента - освен да минимизираме негативните въздействия, няма какво друго да направим.

„Това е изключително красива идея, трябва да стане факт. Но има и опасности за страни като България“, предупреди държавният глава по повод стремежите за изчистване на производствата до края на това десетилетие.

Той се аргументира, че ако нямаме никакви допълнителни мерки, това означава богатите страни да станат още по-богати, а бедните като България - още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност.

„За да минимизираме негативните ефекти, се искат изключително сериозни инвестиции от тези, които ни тикат в тази посока. Ние нямаме ресурсите да го направим“, категоричен бе Радев.

Ако България следва безропотно приетите вече решения, това означава тя сама да се откаже от главните мощности за производство на енергия, основани на въглища. Това би било непосилно и ще има голям ефект върху най-уязвимите социални групи. Доколкото можем, сме длъжни да защитим в тази ситуация нашия интерес и да убедим нашите партньори, че за постигането на тази цел е необходима сериозна подкрепа.

„Иначе ще се отвори енергийна дупка, която не можем да запълним. Можем да загубим автономността на нашата енергетика“, каза Румен Радев.