ЕС ще наложи нови санкции срещу Беларус. Този път те ще включват не само представители на режима в Минск, но и лица и бизнес образувания, които го финансират.

Това заяви рано тази сутрин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В края на първия си ден Европейският съвет в Брюксел прие заключения във връзка с принудителното приземяване на в Минск на самолет на авиокомпанията „Райънеър“, летящ от Атина за Вилнюс.

След кацането бе арестуван пътувалият на борда опозиционен беларуски журналист Роман Протасевич. Задържана бе и руската му спътница София Сапега.

„Това е атака срещу демокрацията, срещу свободата на словото и срещу суверенитета на Европа. Това възмутително поведение се нуждае от силен отговор“, мотивира Фон дер Лайен разширяването на санкциите.

Ръководителите на страните от ЕС настояват за незабавното освобождаване на Роман Протасевич и София Сапега, се казва в приетите заключения на Европейския съвет.

Лидерите призовават също така да бъде гарантирана свободата на движение на двамата задържани.

Роман Протасевич

 

От беларуската опозиция предупредиха в изявление за Клуб Z, че има заплаха да живота на журналиста.

В заключенията се съдържа призив към Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) спешно да разследва този „безпрецедентин и неприемлив инцидент“.

Съветът трябва да приеме по-нататъшни целеви икономически санкции. С тази цел Европейската комисия и върховният представител на ЕС за външната политика трябва незабавно да представят предложения.

Държавните и правителствените ръководители искат Съветът да приеме необходимите мерки, които да забраняват на самолети на беларуските авиолинии да прелитат през въздушното пространство на ЕС. Те не трябва да имат достъп и до летища на територията на Съюза.

Базираните в ЕС авиопревозвачи пък трябва да избягват прелитането над Беларус.

„Отвличането на самолета бе съпроводено с умишлено и ненужно задействане на спешни мерки. То прерасна в неоправдана намеса на боен самолет. Злоупотребено бе със системата за навигация, за да бъде подпомогната държавата при превземането на самолет от ЕС. Беларус използва контрола на въздушното си пространство, за да извърши държавно отвличане. Така безопасността и сигурността на беларуското въздушно пространство вече не могат а се ползват с доверие. Европейският съвет ще приеме мерки за забрана на полетите над своето въздушно пространство и ще лиши от достъп до своите летища на беларуски самолети“, каза още Урсула фон дер Лайен.

Същевременно Европейският съвет изразява солидарност с Латвия, чиито дипломати бяха изгонени от Беларус.