„Ще настояваме да се отчетат спецификите на държавите от ЕС, различният им старт и за въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход.“

Това заяви днес президентът Румен Радев преди началото на втория ден от специалния Европейски съвет в Брюксел.

Той определи тази тема като най-важната, свързана с България, сред обсъжданите днес.

Става дума за взетото през декември 2020 г. решение на Съвета на ЕС за намаляване на вредните емисии най-малко с 55 на сто до 2030 г.

Това поставя България в трудно положение, изтъкна Радев. По думите му в тази ситуация възможностите на страната ни за маневриране са изключително ограничени.

Освен климатичните промени ръководителите на страните от ЕС ще обсъдят и борбата с COVID-19.

“Въвеждането на цифров сертификат обаче не трябва да създава нови бариери и задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани. Нуждаем се и от стимули за възстановяването на важни сектори в икономиката и особено в туризма“, каза държавният глава.

Днес ще бъде разгледан и механизмът КОВАКС за споделяне на ваксини от държавите членки към трети страни. Като приоритетни за България Румен Радев определи Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония (РСМ).

В първия ден от срещата си европейските лидери решиха да бъдат разширени санкциите срещу Беларус заради принудително приземения самолет и ареста на пътувалия в него опозиционен журналист Роман Протасевич. Те проведоха също така стратегически дебат за Русия и поръчаха на Европейската комисия и върховния представител на ЕС за външната политика да изготвят доклад за подходите към Москва.