Президентът Румен Радев не спомена нито веднъж принудителното приземяване на самолета в Беларус при пристигането си за участие в Европейския съвет в Брюксел.

Инцидентът, станал вчера, е главната тема на първата от началото на годината среща на живо на ръководителите на страните от ЕС. Те подкрепиха допълнителни санкции срещу Беларус и поискаха незабавното освобождаване на журналиста Роман Протасевич.

Дума за Беларус не промълви и унгарският премиер Виктор Орбан. Мълчанието му бе отразено от "Политико". Изданието обаче не споменава за българския президент.

Всички лидери говориха за тази страна при пристигането си.

Радев обаче говори за друго.

“Това е много важна среща за всички страни членки и за бъдещето на ЕС. Пред нас има големи предизвикателства. И трябва да намерим най-важното – баланса и всички фактори, които ще повлияят на нашето развитие в бъдеще. Мисля, че ситуацията е критична, и имаме нужа от солидарност и да вземем предвид проблемите и нуждите на всяка страна членка“, каза той на английски език.

Във видеоклип на унгарски език, разпространен във фейсбук, Орбан заявява, че страната му е "пред битка". И говори за пандемията, миграцията и климатичните промени. Това пише в "Политико" журналистката от изданието Лили Байер, която е унгарка.

След пристигането си Радев се срещна с председателя на Европейската комисия Усула фон дер Лайен и португалския премиер Антониу Коща, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Срещата е била по инициатива на Фон дер Лайен и Коща. Акцент са били възможностите за постигането на напредък и приемане на преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ).

„Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите“, каза Радев.

И припомни, че че процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни. Именно България е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката ни държава на Балканите.

Според него всички се нуждаем както от позитивни примери в двустранните отношения между България и РСМ, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите. Президентът оцени като добър знак предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и РСМ в Рим и призова и за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси. Служебното правителство на България е готово да води активен диалог със Скопие в тази насока, както и за обсъждане на възможностите за ускоряване на процеса на европейска интеграция.