ЕС изрази солидарност с Чехия и подкрепя нейния отговор срещу действията на Русия.

Това се казва в приетите заключения на Европейския съвет в Брюксел.

Ръководителите на страните членки от ЕС  застанаха на страната на Прага, която изгони редица руски дипломати. Това стана след разкрития, че взривовете в чешки склад за оръжия и боеприпаси през 2014 г. са извършени от агенти на московското военно разузнаване.

Прокуратурата в България и ДАНС пък установиха, че експлозиите в складове за боеприпаси у нас между 2011 и 2020 г. вероятно са свързани с тези в Чехия и са извършени от същите хора.

Миналата седмица източници от Брюксел заявиха, че европейските лидери ще изразят солидарност с Чехия и с Източните Балкани. На уточняващ въпрос на Клуб Z те отговориха, че става дума и за България.

В заключенията обаче страната ни не е спомената. В тях Европейският съвет осъжда „незаконните, провокативни и подривни действия на Русия срещу страните членки на ЕС и извън тях“.

Ръководителите потвърждават петте принципа, от които Съюзът се ръководи в политиката си към Русия – изпълнение на Минските споразумения за Украйна, укрепване на отношенията с източните партньори, ховишаване на устойчивостта на ЕС в сфери като енергийната сигурност и хибридните заплахи, избирателно сътрудничество с Москва по въпроси от взаимен интерес, както и установяване на контакти и подкрепа на руското гражданско общество. Съгласно тези принципи Европейската комисия и върховният представител на ЕС за външната политика тряблва да изготвят доклад за следващата среща на лидерите след месец.

Започналата вчера среща е първата на живо между ръководителите от началото на годината. Те успяха да проведат планирания стратегически дебат за Русия, въпреки че в главна тема на форума се превърна пронудителното приземяване в Беларус на самолет, летящ от Атина за Вилнюс, и последвалият арест на опозиционния журналист Роман Протасевич.

В момента проектът „Северен поток 2“ не води до промени в полза на Русия, стана ясно от отговора, който даде на журналистически въпрос председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Когато гледате „Северен поток 2“ и поведението на Русия, те показват, че опитите ни от много, много години насам да подобрим отношенията с Русия не са имали успеха, който заслужават. Икономическото сътрудничество с годините стана все по-трудно. Защото руската икономика е силно зависима от изкопаемите горива, петрола, газа и приходите от енергетиката. В началото на века тя бе на етап, на който се опитваха да я модернизират чрез голяма част от приходите. Но за модернизирането трябват иновиации, млади хора, критични умове. Така че с времето модернизирането на руската икономика сериозно се забави. Докато социалните ангажименти отново станаха силно зависими от приходите от петрола и газа. Днес виждаме икономика, на която липсва модернизация и която е силно зависима от енергийните приходи. Също и режим, който не иска да взаимодейства конструктивно с нас“, каза Фон дер Лайен.

По тази причина тя смята, че този начин на комуникация и сътрудничество на ниво енергетика няма да доведе до промени.

В доклада, който ще бъде изготвен за следващия Европейски съвет, обаче ще бъдат посоцени варианти, които да покажат как ЕС да се справи с проблемите, които има с Русия.

Същевременно обаче Русия е най-големият съсед на ЕС и остава източник на търговия и инвестиции, изтъкна председателят на Комисията. Москва е и важен играч в изправянето срещу световните предизвикателства и адресирането на регионалните въпроси.

Проблемът не е в Протокола за Ирландия, а в „Брекзит“

Лидерите приеха и заключения,посветени на Великобритания. Те проведоха първата си дискусия след влизането в сила на 1 май на Споразумението за търговия и сътрудничество меду ЕС и Обединеното кралство. То, както и Споразумението за излизане от Съюза и протоколите към него очертават рамката на отношенията между Брюксел и Лондон. И заттова трябва да бъдат прилагани изцяло и ефективно.

Фон дер Лайен призна, че началото е било трудно. И спомена за напрежението около достъпа на риболовни кораби от ЕС до британски води, както и около прилагането на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия.

„Споровете трябва да бъдат разрешавани въз основа на клаузите, които имаме сега. Това са двете споразумения и Протоколът за о. Ирландия. Не трябва да има никакво съмнение, че ням алтернатива за пълното и правилно прилагане на Протокола. И смятам, че е важно да повторя, че той е единственото възможно решение за гарантиране на мира и стабилността в Северна Ирландия, докато се съхранява целостта на единния европейски пазар. Ако днес виждаме проблеми, не трябва да забравяме, че те не идват от Протокола, а произлизат от „Брекзит“, категорична бе Фон дер Лайен.

И допълни, че ЕС и Великобритания имат общо задължение да намалят напрежението в Северна Ирландия. Затова двете страни проучват какви са сривовете, причиняващи проблемите в тази британска провинция.

Накратко бе обсъден и израелско-палестинският конфликт. Лидерите от ЕС приветстват прекратяването на огъня, което трябва да доведе до край на насилието. Брюксел потвърждава подкрепата си за решение с две държави.