Беларуският опозиционен новинарски портал "Нехта" обяви в неделя, че един от бившите му сътрудници е арестуван след извънредното приземяване на самолета му в Минск, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Става дума за 26-годишния Роман Протасевич, който е бил задържан на летището в Минск при слизането от самолет, пристигащ от Атина и пътуващ към литовската столица Вилнюс, уточни "Нехта" в социалните мрежи. Според новинарския портал е налице репресия срещу Протасевич, упражнена от режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Самолетът се е отклонил от траекторията си, след като е бил подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство заяви в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската армия, за да прехване самолета на Протасевич.
През ноември миналата година беларуските служби за сигурност включиха Протасевич в списъка си с хора, които според тях са замесени в терористични дейности.

Младият Протасевич е бивш сътрудник на "Нехта", медията, която изигра сериозна роля по време на протестните прояви срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус, отбелязва Франс прес.

Арестът на Протасевич бе разкритикуван от видната беларуска опозиционерка в изгнание Светлана Тихановска.

На борда е имало българин

Бившата външна министърка Екатерина Захариева информира във фейсбук, че има информация, че на борда на принудения да се приземи самолет има българин. Тя поиска българските власти да призоват Минск веднага да освободи машината.

"Отклоняването на пътнически самолет от маршрута му, за да кацне принудително в Минск и да бъде арестуван известен беларуски журналист, не може да бъде подминато без реакция от международната общност.

Моят бивш литовски колега Габриелюс Ландсбергис информира, че на борда на самолета, летящ от Атина за Вилнюс, е имало и един гражданин на Република България.

Република България трябва незабавно да призове властите в Минск веднага да освободят самолета да продължи по маршрута си и да потърсят отговорност за това брутално нарушаване на правилата на международния въздушен транспорт", написа Захариева.

Информацията за българин на борда беше потвърдена и от българското МВнР по-късно.

От литовското външно министерство също обявиха, че в самолета е имало наш сънародник. 

На борда е имало общо 149 души. Двама беларуски и двама руски граждани не са се качили на самолета след принудителното кацане в Беларус, допълват от Вилнюс. 

"Райънеър": Властите в Минск са позволили на самолета да излети за Вилнюс

Властите в Беларус са позволили на пътническия самолет, който бе принудително отклонен този следобед към Минск, да излети отново за Вилнюс заедно с пътниците, съобщиха от авиопревозвача "Райънеър". Той се приземи по-късно в столицата на Литва.

Представител на авиокомпанията обясни, че пилотите на "Боинг", изпълняващ полет от Атина за литовската столица, са приземили самолета по-рано в Минск, след като били уведомени от беларуските власти за потенциална заплаха на борда.

Той се е приземил без проблеми, след което пътниците са били изведени. При претърсването на машината не е било открито нищо нередно.

Европейските лидери ще обсъдят случая

Ръководителите на страните от ЕС ще обсъдят случая на започващия утре Европейски съвет, съобщи председателят му Шарл Мишел.

В специално разпространено съобщение той осъди принудителното приземяване на самолета по пътя му от Атина за Вилнюс. И призова за "незабавно освобождаване на задържавия пътник и пълно гарантиране на неговите права". Очевидно той визира Роман Протасенич.

"Всяко нарушение на международните правила за въздушния транспорт трябва да има последици“, написа в туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че също следи развитието на ситуацията и ареста на журналиста.

„Имаме нужда от незабавно обяснение и той трябва да бъде освободен“, призова Сасоли в туитър.