Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Заплашва ме екзекуция“, промълвил беларуският журналист Роман Протасевич в момента, в който разбрал, че самолетът, с който пътувал от Атина за Вилнюс, ще бъде принудително приземен в родината му.

Така твърди пред руския тв канал „Дожд“ пътник, седял до него в машината на „Райънеър“.

Протасевич изпаднал в паника, твърди още пътникът. При кацането и влизането на милиция в самолета обаче той се успокоил.

Животът на журналиста е сериозно заплашен, заяви специално за Клуб Z от Вилнюс Анна Красулина – прессекретар на опозиционния лидер Светлана Тихановска.

От думите й стана ясно, че макар срещу него засега да няма повдигнати обвинения, наказуеми със смърт, нещата могат да се променят.

Срещу Протасевич отдавна има отправени три обвинения от режима на президента Александър Лукашенко. Те са следните:

• Извършване на умишлени действия, насочени към разпалване на социална вражда въз основа на професионална принадлежност;

• Организиране на масови безредици;

• Организиране на групови действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Най-строгото наказание се полага по първото – до 15 години затвор, обясни Красулина. Проблемът обаче е, че задържаните в Беларус получават нови обвинения вече в ареста. Те са изфабрикувани и могат да бъдат най-различни, включително такива, наказвани със смърт чрез разстрел.

Прегрешението на Протасевич се състои в това, че е работил за опозиционния канал „Нехта“ („Някой“), разпространяван чрез ютюб, телеграм и други приложения. Той предаваше на живо протестите в Беларус през лятото на 2020 г., избухнали след президентските избори, спечелени от Лукашенко. Западът не признава резултатите от вота.

В момента Роман Протасевич работи за друг телеграм канал - „Беланова“.

Режимът в Минск прилага и други методи – ликвидиране на противниците

Преди няколко дни в трудова колония е починал беларуският дисидент Витолд Ашурок. В действителност той е загинал при неизяснени обстоятелства. Има сериозни причини да се предполага, че е бил убит, каза Анна Красулина.

Ситуацията е такава, че Роман Протасевич е личен враг на Лукашенко. Към такива хора са извършвани най-различни престъпления, включително отвличания. Такъв е случаят и с телевизионния оператор Дмитрий Завадски (той изчезва през 2000 г. на път за летището в Минск и така и не е открит). Има всички основания да се предполага, че е убит, изтъкна Красулина.

И поради това е очевидно, че за живота на Протасевич има много голяма и сериозна опасност.

Беларус е единствената страна в Европа, в която се произнасят и изпълняват смъртни присъди срещу хора от 18 до 65-годишна възраст. През отминалата 2020 г. нямаше такива, но през 2019-а бяха екзекутирани двама души.

Коментари

Калин

Беларус е също като Русия ! Пишете колко народ изби Путин от своите опоненти ! Русия, Беларус, Северна Корея - разликите стават все по-малко !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.