Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев очаква новото българско правителство да придвижи страната му към ЕС, съобщава БТА.

Днес Заев още веднъж призова ЕС да удържи на думата си и да изпълни обещанието си към страната, съобщават македонските медии. "

Не ставаме от утре страна член на ЕС, става въпрос за следващата стъпка - свикване на първата междуправителствена конференция", заяви той.

Той очаква от новото българско правителство лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани и специално грижа за нейния, както каза, първи западен съсед, Република Северна Македония, пише Слободен печат. Заев вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната му към ЕС, а заедно с нея и Албания, както и да открият първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Очаква португалското председателство на ЕС да направи "конкретни стъпки и с нас, и с България".

"ЕС трябва да вземе решение, както трябваше да направим ние, ако искаме да вървим към ЕС, да вземем решения предимно за реформите. Проявихме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме адекватен отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, а с България имаме двустранен договор, който в значителна степен е реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реално за проблема, без прекален оптимизъм, но и без ненужно насаждане на песимизъм", каза Заев в отговор на журналистически въпроси.

Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност". "Когато Европа реши да ги махне (тези теми) от масата, преговорите може да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че по-нататък няма преговори", изтъкна Заев.
Според него всички лидери на ЕС в идния период ще влязат в контакти с България и Република Северна Македония. "На 22 юни има Съвет на министрите, където се взимат решения. На 23 юни е планирана първата междуправителствена конференция. Плановете са отлични, само трябва да бъдат изпълнени" каза той.

Премиерът информира, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива.

"И аз ще направя същото с новия премиер на България, ще установя контакти. Очакваме обаче португалското председателство да предприеме конкретни стъпки и с нас, и с Република България", каза Заев.

София: Наивно е да се мисли, че външен натиск може да промени позицията ни 

„Нелепото е това, че една държава кандидат се опитва да поучава Европейския съюз и да поддържа илюзията у своите граждани, че е възможно да се присъедини към ЕС, без да отговаря на основните критерии за присъединяване и без да се е разделила с идеологическото наследство от времето на комунизма“, заяви малко по-рано през деня в интервю за БНР  Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към Европейския съюз.

Кампанията за лобиране от страна на РСМ не се ограничава в последните седмици или месеци. Тя върви с пълна сила, откакто страната стана член на НАТО, отбеляза Цанчев. Тази кампания показва неразбиране на начина, по който функционира ЕС и на начина, по който се осъществява разширяването, допълни той.

Цанчев изтъкна, че е „неоправдано и наивно“ да се мисли, че чрез външен натиск може да бъде променена позицията на България.

Всички държави членки на ЕС вече са наясно, че България не оспорва суверенитета на Република Северна Македония, нито правото на гражданите й да използват официалния си език, заяви още дипломатът.

Относно алтернативата сега да се даде зелена светлина за РСМ срещу изглаждане на двустранните проблеми в бъдеще Димитър Цанчев коментира:

„Не е възможно България да започне преговори за членство с РСМ, преди да е получила надеждни гаранции за това, че българският национален интерес ще бъде запазен.“

В продължение на 30 години България неотклонно е правила жестове на добра воля към Скопие, включително подкрепата за присъединяването й към северно-атлантическия пакт.