Хората в Северна Македония, които са българофили, не изключват съществуването на македонска нация. Това заяви пред "Фокус" Любчо Георгиевски, бивш премиер на Македония, известен с доброто си отношение към България.

"Мисля, че някой в България взима някои екстремни моменти от македонското минало и от настоящето на Македония и от това прави политика. Ситуацията обаче е реално променена. Проблемът е, че от българска страна се изисква от Македония тези, които са с добри чувства към България, да се определят или-или. А въпросът в Македония не е или-или. Не е проблемът в това да "изключва", а проблемът е да "включва". Значи, в Македония българофилът, който познава историята на България, той не изключва македонската нация. Тази реалност трябва да се приеме в България. Имате много хора, които с гордост се наричат македонци и в същото време смятат, че Македония и България имат обща история. И това е много нормално. Не знам защо е трудно това да се приеме в България", коментира Георгиевски.

Той коментира и темата защо в Северна Македония няма български училища.

"Мисля, че това пак е свързано с правата на малцинствата. Прието е, че има сръбско малцинство и в Македония няма само сръбски училища. В Македония има ромски училища, наричани още "цигански". Има албански училища, има турски училища. Да, няма само български училища. Но мисля, че това е свързано с правата на малцинствата в Конституцията на Република Македония", каза Георгиевски.

И изтъкна, че в България няма единна позиция за това дали в Конституцията на Северна Макдония да се запише съществуването на българско малцинство.

Георгиевски коментира и темата с езика. Той изтъкна, че всички възрожденци от Македония пишат на български, но на македонски диалект.

"Трябва България да намери сили да признае, че има голяма грешка, че кондифицира североизточния вариант за официален литературен език. И по този начин създава предпоставки за македонския научен езиков сепаратизъм, който не бива да се подценява от българската наука, защото ние го виждаме при всички възрожденци. И аз съм говорил много пъти с български интелектуалци по тази тема, повечето трудно я приемат.

Има много сръбски учени, има дори документални програми, където сърбите развиват теза, че шопският диалект, Кюстендил, дори и София е със сръбски говор. Това е отново на базата на това, че кодифицирането на официалния български език е направен строго върху много далечна точка от всичките други краища. Така че вината е на всичките страни, не е само от македонска страна", коментира Георгиевски.

Той все пак изтъкна, че има и положителни развитие в отношенията между двете страни. Според Георгиевски в Северна Македония в почти всеки град се сформират българо-македонски дружества и дори има българска партия. А в ресторантите на пограничните градове масово се изпълняват български песни за туристите от България.