„В НАТО има 30 съюзници и винаги е имало различия, но Алиансът е и платформа за тяхното обединение и диалог."

Така отговори генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг за разногласията между България и Република Северна Македония (РСМ) като съюзници в него. Това стана при посещението на президента на РСМ Стево Пендаровски в централата на НАТО в Брюксел.

Столтенберг припомни, че Скопие, София и Атина са показали кураж, който е дал възможност да се намери решение за спора на името на бившата югославска република. А това е проправило нейния път към пълноправното й членство в НАТО.

Генералният секретар допълни, че пактът насърчава конструктивния диалог между София и Скопие, за да намерят двете страни решение на въпроса.

Попитан за нон-пейпъра, приписван на словенския премиер Янез Янша, предвиждащ прекрояването на границите на страните от Западните Балкани, Столтенберг отговори, че не може да коментира нещо, което не е видял. Но изтъкна, че всяка спекулация за промяна на границите само добавя още несигурност и рискува да създаде нестабилност в региона.

„Самият факт, че авторите на този т.нар. нон-пейпър не показват имената си, говори, че се срамуват от идеите си“, каза Стево Пендаровски.

Според него само хора, които нямат представа как да работят за подобряване на благосъстоянието на народа си, дават такива идеи. Те очевидно вярват че като разделят хората на етнически принцип, благоденствието ще дойде за един ден.