България и Северна Македония продължават да нямат почти никакъв напредък по спорните исторически въпроси. Това стана ясно от думите на проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония. Днес завърши поредното заседание на комисията.

"В пълно противоречие с бодрите твърдения на политици от Република Северна Македония, че вече сме завършили Средновековието ние сме още някъде там, в X век и няма никаква крачка напред", заяви Димитров.

И поясни, че това е времето на цар Самуил, неговите наследници и края на Първото българско царство.

"Разговорите са сложни от психологическа гледна точка. Има странно нежелание на колегите да се съобразят с основни за научните изледвания принципи - уважение към историческите източници, съобразяване с доминиращите научни изледвания по тази тематика", каза Димитров.

Според него позицията на историците от Северна Македония е да бъдат равнопоставени постиженията на световната медиавистика и някои съчинения по тази тема на местни историци и такива от бивша Югославия. Проф. Димитров уточни, че в Скопие очакват общите чествания на цар Самуил да минават с едно обяснение, а в учебниците да пише друго.

"Подобен двоен стандарт показва нежелание да се направи крачка напред. Има упорито бягство от определението обща история, залегнало в договора", каза още Димитров.

Той посочи и, че поведението на македонските историци зависи от политическата конюнктура в тяхната страна.

"Историците да останем на чисто научен терен. Вие знаете какви изказвания се правят на високо политическо ниво. Те не могат да не влияят", каза Димитров.

И допълни, че в Скопие има нежелание да се признае, че общата ни история започва от средните векове.

Димитров все пак изтъкна, че има и положителни резултати от работата на комисията. Като такъв той посочи факта, че "вече в РСМ публично, макар и невинаги коректно, се говори за миналото".

"За спорните моменти в това минало. То става обществена тема", поясни Димитров.