Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази подкрепа за идеята на външния министър Буяр Османи българите да бъдат добавени към конституцията на страната, но с уточнението "ако е необходимо".

Това би означавало, че българите ще станат официално малцинство в Северна Макеодния. Заев коментира тази възможност в контекста на процеса на евроинтеграция и с нуждата "по-малобройните общности" да бъдат вписани в конституцията, както например е направила Хърватия преди присъединяването.

"Имаме години пред себе си, но и изразена воля, че сме готови не само за българите, за хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците и други, като отворено общество, европейска страна, да следваме примера на европейските държави", заяви Заев пред медии в Скопие.

"Египтяни" обозначава стара македонска ромска общност.

България обаче няма единна позиция по този въпрос. Според някои подобно записване в Конституцията ще гарантира правата на българите. Според други обаче, ако подкрепим конституирането на българско малцинство на практика се отказваме от тезата си, че македонците въщност са от български произход.

Предложението на Заев за промяна на конституцията преди влизане в Европейския съюз идва в момент на продължаващо напрежение между Скопие и София, което не дава възможност да започнат преговорите на Северна Македония за присъединяване.