На финала на днешното Национално събрание на ГЕРБ и на прага на утрешното назначаване на служебно правителство, лидерът на партията и премиер в оставка Бойко Борисов зададе предизборния курс на формацията: без гишета, въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в администрацията, „обрано“ говорене, надграждане на вече направеното - понеже младите пораснали с ГЕРБ и затова нямали спомен какво е било преди нейното управление; път към „идеологическите партньори“.

Докато Борисов говори пред делегатите, от президентството съобщиха за указа за назначаване на служебното правителство, считано от утре. Преди това пък партията гласува рокади в ръководните постове, като Борисов държеше да подчертае, че те не се правят, защото някой не се справя. Нещо повече, искал всички министри да са в тясното ръководство, но то щяло да набъбне до 30 души. „До събранието наесен имаме възможност да видим дали тези промени са за добро“, констатира Борисов. 

И мина на темата с политическите си опоненти, започвайки с намек за лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който преди дни в интервю отказа да отговори на въпрос би ли бил премиер, ако партията му спечели вота. Както е известно, ИТН отказа и мандата за съставяне на правителство, отложи и плановете си за изцяло мажоритарни ибори.

„Истински се надявах, след като толкова искат да управяват, защото целта на политическото състезание е това, то не е да свалиш някого или да си в опозиция... Сериозните партии искат да управляват. А когато изборите са мажоритарни, е естествено лидерите на партиите да са премиери“, започна Борисов.

После засегна темата с това колко ни стрували изборите, станала повод за задочен спор между двамата. За Борисов вотът на 4 април е струвал 150 милиона лева, за Трифонов - 101 милиона лева (всъщност е 110 милиона - б.р), като за единия да се ходи на избори след избори е скъпо начинание, а за другия разликата в „лъжите“ на първия се измерва в медицински хеликоптери.

„Новият политически лидер г-н Трифонов се заял с мен, че съм казал, че изборите стрували 150 милиона. Може да са 130, 140, във всички случаи са над 100. Но целта на вота е не да се прави парламент, за да се смени един закон, а да се направи управление. Демокрацията било скъпо нещо. Ами ако прибавим ваксините за изборната администрация, плюс 10-те лева за тези, дето ги поставят...

Не е това сметката, не е това разликата. Разликата е, че се загубиха месеци наред, без да имаме управление“, финтира Борисов.

Успехи, успехи и минаваме на евро

А после изброи успехите на правителството си, представени като грешки - в кавички: „На първо място – миграционната криза. Не допуснахме България да бъде залята както цяла Европа. Това не е лесна работа. И Вежди Рашидов ми е превеждал на разговорите с Ердоган. Разбира се, имаме и славни граничари. Не допуснахме да пострадат и нашите банки по време на гръцката криза. Не допуснахме и тоталния локдаун. Знаете ли как трудно се взимаше решение, когато отивахме 4000 души (вероятно има предвид новозаразени на ден - бел.ред.) дали да не наложим този локдаун. Но решихме да се движим по ръба на риска“. Продължи с бюджетния излишък - да, не бил милиарди като в предходните години, но го имало.

След което изненадващо обяви, че още в края на месеца в България „сме готови с Хърватия да минем на евро. Коя държава с прието евро е по-зле от някоя, която няма?“.

„Ми това, че увеличихме толкова доходите?“, продължи. После бе споменато и „мащабното строителство“, както и прясно назначеният зам.-кмет на София с ресор култура Мирослав Боршош: „Искам да видя София дигитална, по фестивали...“. Хвалби имаше и за българското председателство на ЕС.

„Първа сила сме, така че хората виждат какво правим. Те го виждат. Те искат сега да надградим“, направи извод партийният лидер.

Aрбитражен съд между бизнесмени

Вторият извод: заради всички тези успехи срещу ГЕРБ валяли компромати. В случая се визираше т.нар. комисия „Манолова“, в която бизнесмени, в т.ч. такива от обкръжението на Борисов (или поне, с които играе карти), изнасяха данни за злоупотреби и натиск от ГЕРБ, обект в момента на прокурорска проверка.

„Арбитражен съд между бизнесмени, спорят за договори. И разбира се, тази Гьобелсова пропаганда. 4-5 свързани медии пускат една лъжа, а когато една лъжа се повтори 100 пъти, тя става истина“, заяви кратко Борисов по темата.

Ако хората изберат нас

И зададе тона на предизборната кампания:

„Ако хората изберат нас, гишетата трябва да ги премахнем. Мълчаливото съгласие. Давате 30 дена срок, ако няма отговор, човекът счита, че е в сила. Тогава вие гоните.“

Това трябваше да е обещание за дигитализация.

„Обирайте си думите. Царят на времето викаше нека бъдем господари на мълчанието. Нека бъдем господарят на изразите“, посъветва още хората си Борисов.

И продължи:

„Да се опитаме да намерим някакъв път към нашите идеологически партньори. Не е хубаво да сме в ситуация на крайна враждебност.“

Не бе подминат и 100 процента машинният вот, в негативен контекст, макар именно ГЕРБ да бе партията, която първа се съгласи да го въведе. „Дано да не допуснат през машините хакерите да направят някоя беля.“ Защото и такива неща се чували. Борисов посъветва медиите да прочетат решението на германския конституционен съд - защо е против машинното гласуване - няма гаранция за вота. „Така че искам много внимателно да броите, защото може да отчете 100 гласа вместо за нас за някой друг.“