Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ГЕРБ свиква днес от 11 ч. Националното събрание на партията - най-висшия си орган. В дневния ред е избор на зам.-председатели и нови членове на Изпълнителната комисия и на Контролната комисия. Очаква се лидерът и все още премиер в оставка Бойко Борисов да дръпне реч, да обобщи управлението си и да даде тон за предстоящата предизборна кампания за предсрочните избори, които се очаква да са на 11 юли (все още не е издаден указ за разпускане на 45-ото народно събрание и насрочване на вота от президента Румен Радев, това трябва да се случи също днес - б.р.)

Партията е длъжна да проведе конференцията си тази година - според правилата на Закона за политическите партии и собствения ѝ указ. Последната висша сбирка бе на 26 ноември 2017 г., а задължението е да се свиква такава минимум веднъж на 4 години. На същата дата 2021 г. година изтича и мандатът на Бойко Борисов като лидер. Темата за председателския пост в днешния дневен ред отсъства. Не е ясно обаче какви промени в устава на ГЕРБ ще бъдат предложени на делегатите, които се събират онлайн - заради епидемичната обстановка заради COVID-19.

По неофициална информация се чака Борисов сериозно да пренареди партийните органи. Двамата му заместници - кметовете на София и на Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, ще се разделят с титлите, както Клуб Z писа.

Но по всяка вероятност Борисов ще ги остави в ръководството.

Обяснението за рокадите - слабите резултати на ГЕРБ на парламентарните избори на 4 април в двете области. Партията загуби София като брой гласове и остана втора в два от трите избирателни столични района, като на първо място бе „Демократична България". В Бургас вотът беше спечелен, но явно недостатъчно задоволително според Борисов. Рокада може да има и на мястото на третия кмет - Живко Тодоров от Стара Загора.

Членът на ИК и дългогодишен депутат Пламен Нунев пък сам е подал оставка - защото в областта изборните резултати бяха слаби - „Има такъв народ“ победи, макар и съвсем с малко. Още двама души от сегашното ръководство се очаква да не се видят в новото - бившите вече народни представители Красимир Велчев и Менда Стоянова. Те не попаднаха и в листите за изборите на 4 април.

Ден преди Националното събрание предположенията са, че местата на върха на ГЕРБ ще заемат министри на Борисов. Много е вероятно позициите си да запазят Даниела Дариткова и Цвета Караянчева. А Томислав Дончев да се издигне до заместник на лидера, вече не в Министерския съвет.

Друго очакване е да се появят лица от младежката структура на партията - и в ИК, и в Контролната комисия. Рокади се чакат и в сформираната след „Апартаментгейт“ т.нар. комисия по етика, твърдят партийци.

Припомняме, че Бойко Борисов отказа да стане депутат в отиващия си 45-и парламент. Отказа и той да е кандидатът за премиер, когато ГЕРБ трябваше да излъчи такъв, за да получи първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Не е ясно дали на предсрочните избори Борисов отново ще оглави листи. Иначе вече сам обяви, че кандидат за президент на редовните избори наесен няма да бъде. И било време да се заеме с партията си, „защото не може да се носят две дини под една мишница“. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.