Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Станислав (Слави) Трифонов обвини премиера в оставка Бойко Борисов в лъжа, а националната частна телевизия бТВ в съучастница на манипулациите на Борисов на тема колко ни струват изборите, и в частност - машинният вот. Именно под давлението на ИТН бяха приети изменения в Изборния кодекс, с които се въвежда 100 процента машинно гласуване (с малки изключения).

Трифонов изчислява тези "лъжи" в медицински хеликоптери, които би могло да се закупят с "разликата".

Както Клуб Z писа, в събота при едно от живите си включвания, премиерът в оставка изчисли как "шоуто в парламента" струвало по близо 19 милиона лева на заседание (общо 8 проведени заседания и едно провалено), а изборите ни били скъпи. Тези на 4 април стрували 150 милиона лева, сега сме щели да дадем още 100 милиона за предсрочните такива, а за капак - има и президентски вот в края на годината. Тези средства можело да отидат за земеделие, асфалт, образование и пр.

Трифонов припомня, че това не е първата така артикулирана теза на Борисов, припомняйки думите му от изборната нощ: "Това са най-скъпите избори. Близо 50 милиона лева сме дали за машините. Над 150 милиона лева според мен ще излязат изборите и ако някой иска на няколко месеца да си даваме по 150 милиона лева, вместо да отиват за хората, за повишаване на доходите, пенсиите, това е негово право".

След което лидерът на ИТН прави друга сметка:

"Какви са фактите? За машините за гласуване на последните избори не са дадени 50 милиона лева. Това е лъжа. В договора, сключен от старата ЦИК, ясно е записано, че закупуването на 9600 машини, така че те да станат държавна собственост, струва 36 милиона лева без ДДС или 43 милиона лева с ДДС. И в тази цена влиза всичко - устройствата, софтуерът, логистиката, обучението на членовете на секционните комисии и обслужването по време на изборите", пише Трифонов.

И това е факт.

След което Трофонов допълва:

"Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска. В случая лъжата на Борисов е свързана с разлика от 14 милиона лева. А 14 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 14 милиона лева може да бъде закупен един медицински хеликоптер, който да спасява човешки животи. Казвам това и по повод поредния крещящ случай за нуждата от такива хеликоптери, този път с финансиста Владимир Каролев."

След което посочва колко според него са стрували изборите на 4 април:

"Цената на изборите, приета от Министерски съвет е 65,6 милиона лева. Към тях се добавят и 36 милиона лева за закупуване на машините. Така цялата сума за организирането на вота всъщност е 101 649 500 лв. Тук разликата между реалността и това, което хвърля Борисов в пространството, е над 48 милиона лева. А 48 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 48 милиона лева могат да бъдат закупени три медицински хеликоптера!"

Според план-сметката за вота на 4 април, обнародвана в Държавен вестник на 4 февруари, това е така (има малка разлика, като Министерският съвет в хода на организацията отпусна някои допълнителни средства, като например допълнителни малко над един милион за МВнР).

После Трифонов атакува големите телевизии и в частност бТВ: "До момента нито една от трите национални телевизии не е опровергала лъжите на Борисов. Дори обратното", визирайки материала на бТВ за това колко са ни стрували изборите за 45-ото Народно събрание.

"Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 април. Основното перо, което оскъпи отминалите избори е закупуването на машините за гласуване. Този огромен разход от 36 милиона лева няма да бъде повторен при следващите избори. Няма да бъде повторен! И това е нещо елементарно, което новинарите на бТВ би трябвало да знаят. Ако не го знаят, е тотален непрофесионализъм, а ако го знаят - значи съучастват в предизборните лъжи и манипулации на лидера на ГЕРБ. 

Отстояването на демокрацията и гражданските права изисква средства, уважаеми бивши колеги от бТВ. Но пък ако толкова много сте се загрижили за държавните пари, знаете ли че редица изследвания и доклади сочат как в България годишно се крадат над 10 милиарда лева от парите на данъкоплатците? Знаете ли колко медицински хеликоптери са това? Хайде, направете материал", обръща се към бившите си колеги в телевизията лидерът на ИТН.

Всъщност

Всъщност, цялата сума за организиране на вота е около 110 милиона лева с ДДС, заедно с машините. Сметките на Трифонов са ту с ДДС, ту без ДДС. Но пък концепцията за разликите и хеликоптерите остава в сила.

42,2 милиона са машините, 65,2 милиона са одобрените през февруари по план сметката (без допълнителните разходи).

Сметките на Борисов за 150 милиона не са верни.

Вотът на 4 април наистина беше с рекорден бюджет досега - именно заради машините, които обаче са закупени с идеята да се ползват многократно.