С намек, че следващите два предизборни месеца, в които ще управлява служебно правителство, срещу ГЕРБ ще се изправят „много, много пари - парите на олигархията“, обвързано с решения, приветствани от евроатлантическите партньори на България, лидерът на партията Бойко Борисов се обърна към делегатите на днешното Национално събрание на партията.

„Предстоят ни два много тежки месеца срещу много много пари, които са изправени срещу нас – парите на олигархията. 

Аз направих недопустими грешки, които за радост се отчитат добре от нашите евроатлантически партньори“, заяви той, без да уточни какво точно има предвид.

Националното събрание на ГЕРБ беше открито точно в 11,03 ч. То се провежда онлайн, като само ръководството на партията, начело с Бойко Борисов, се събра в зала.

Кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов вече не са заместници на Бойко Борисов в ГЕРБ. Но и двамата остават в Изпълнителната комисия на партията. Рокадите съобщи самият Борисов, а освобождаването им бе гласувано с огромно мнозинство, но все пак с гласове "против" и "въздържал се" - общо около 60 от над 1000 гласували делегати.

Фандъкова и Николов обаче остават в Изпълнителната комисия на партията. Напускат я обаче бившите депутати Красимир Велчев и Менда Стоянова, както и Пламен Нунев, както се и очакваше. Борисов поиска думата, за да благодари и да каже добри думи за всеки от тях. 

"Да не ме разбере някой погрешно"

Основният акцент Борисов постави върху рокадите в ръководството на партията, като държеше да уточни поименно за всеки един, че не е снел доверие, а мотивите му са организационни.

По думите му заместниците му в партията (до днес) - Йорданка Факдъкова и Димитър Николов, кметове съответно на София и Бургас, трудно ще съчетават партийните със служебните си ангажименти. 

„Фандъкова трябва да е в София, не може да я прати в Силистра. Същото важи за Митко Николов. На няколко пъти ми се наложи да го праща в Ямбол, Видин и др.“, посочи Борисов. И изтъкна как управляваните от двамата градове са станали по-добри градове за живеене по време на тяхното управление.

„Така че да не ме разбере някой погрешно. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква много време“, подчерта Борисов.

„Знам какво е да имаш и партийни, и служебни ангажименти“ - продължи още Борисов, като се обърна към „демократите“, да им „напомни“: „Помните, така беше в закон навремето – закон срещу, а не за – кметове да не може да са председатели на партии. Тогава (Цветан) Цветанов беше лоялен и стана председател на партията“ (припомняме, че въпросното ограничение за кметове да са партийни лидери няма нищо общо с Бойко Борисов и ГЕРБ, а беше гласувано заради кмета на София Стефан Софиянски, когато направи отцепилата се от СДС партия ССД. Заради Борисов обаче ограничението бе отменено - б.р.)

Рокадите продължиха с излизането от ИБ на Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова.

„Краси Велчев – изключително сърцат боец, безукорно честен. Остава да работи в партията от цялото си сърце и душа. Нунев – същото може да каже и за него. От Русе направихме един прекрасен град, но с някои наши грешки загубихме изборите там. Нормално е да дадем път на нови хора. Менда я няма (на погребение на братовчедка е, държа да подчертая ). Един от темелите на финансите. И тя продължава да работи за партията“, мотивира и тези смени в ръководството Борисов.

Новите заместници: Томислав Дончев и Даниел Митов

След гласуванията, лидерът на ГЕРБ пак взе думата - за да представи номинациите си за зам.-председатели. Единият е Томислав Дончев. Другият - бившият външен министър във второто Борисово правителство Даниел Митов. Последният стана член на ГЕРБ преди около месец и вече е на върха в партийната йерархия. Той дръпна и външнополитическа реч, като уличи президента Румен Радев, че е прикрил участието си в срещата на президентите от Източния фланг на НАТО, проведена вчера. На нея е приета декларация срещу действията в Русия, но от прессъобщението на президентската институция това липсва.

Лодките и платноходките

Това даде повод на Борисов отново да се изкаже - на тема позициите на Радев, мира в региона, "лодки и платноходки", които и преди е споменавал, че иска да вижда  в Черно море, вместо бойни кораби. "Затова постройхме "Балкански поток" ("Турски поток", б.р.), интерконекторът с Гърция", заяви Борисов, цитирайки "руския" и "американския" енергийни проекти у нас (интерконекторът не е готов, въпреки че проектът е от 12 години, а срокът за пускането му в експроатация постоянно се променя б.р.). "Една ескалация в Черно море ще убие нашия туризъм. Затова съм настоявал за мир и разбирателство с Русия, но когато участваш в такъв формат..., има напрежение в Украйна, не може да не се изкажеш. По темата Навални стана година, не сме чули позиция", хвърли камък в градината на президента Борисов.
 
"Президентът се стреми към проруските гласове откъм БСП, в същото време нашите приятели от център-дясното обявиха подкрепа за него...", заяви още по повод политическите си опоненти ("Демократична България" вече обяви, че ще има свой кандидат за президент на вота наесен - б.р.)
 

И още нови лица в ръководството на ГЕРБ - Деница Сачева, Костадин Ангелов, Иван Тотев, Вежди Рашидов...

Двама министри, които също отскоро - тоест откакто влязоха във властта, са членове на ГЕРБ - вече са част от Изпълнителната комисия на партията. Това са Деница Сачева и Костадин Ангелов. Място в екипа на Борисов изненадващо получи и Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, който на местния вот през 2019 г. не получи доверие да е кандидат за трети мандат. 

В ръководството влиза още Вежди Рашидов - "няма музей от Лувъра до Москва да няма негова творба", както се изрази Борисов. Следва шефът на софийската структура Тодор Кръстев, както и Емил Касабов от Шумен.

Както Клуб Z писа, местата си запазиха Даниела Дариткова и Цвета Караянчева, както и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

Номинациите бяха обявени отново от Борисов, който се закани, че ще направи "обобщение" накрая, след като минат гласуванията. И последва реч.

Цялото ново ръководство на ГЕРБ, гласувано днес, обаче ще е валидно до есента. От думите на Борисов се разбра, че тогава ще има ново Национално събрание. Собственият му мандат изтича на 26 ноември 2021 г., така че новият конгрес е неизбежен.

Заседанието приключи точно за 2 часа. Без нито едно изказване на редови член на партията. Без дискусии. Без предложения. 

 
Делегатите се броят дистанционно.