ВМРО ще се яви самостоятелно на парламентарните избори на 4 април. Това обявиха в парламента депутатите от движението Искрен Веселинов, Юлиян Ангелов и Александър Сиди, след като снощи решението е било взето на партиен форум. 

Че това е желанието на мнозинството от структурите, анонсира преди ден и лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов. По думите му „сериозни“ разговори са били водени само с настоящия партньор на ВМРО - НФСБ. Няколко дни по-рано заместникът на Каракачанов - евродепутатът Ангел Джамбазки - бе казал, че диалог тече и с ГЕРБ, и с партии като КОД на бившия здравен министър Петър Москов. Днес Веселинов каза, че писмо от КОД е имало, но не и преговори. 

Засега коментар от Симеонов, чиято формация НФСБ е партньор с ВМРО от 2014 г., когато двете партии се явиха за първи път заедно на парламентарни избори като „Патриотичен фронт“, няма. Днес Искрен Веселинов заяви, че с НФСБ са в добри отношения, но те винаги са били динамични и конкурентни.

Коалиционните партньори от НФСБ са уведомени за решението ни, благодарим за съвместната ни работа, която бе увенчана с множество успехи за България, допълни Ангелов.

Депутатите от партията на Красимир Каракачанов заявиха още, че на последните два избора - за евродепутати и за местна власт, проведени през 2019 г., ВМРО се яви самостоятелно и резултатът е двама представители в Европейския парламент и утрояване на влиянието на партията по места.

На изборите партията отива с изпълнени обещания от изтичащия мандат, обясниха представителите ѝ, като се акцентира - очаквано - на модернизацията на армията, отстояването на „независима външна политика“ - особено на фона на действията спрямо Северна Македония, на „ограничаване на влиянието на Турция“ - например чрез ограничаване на възможността българските граждани на територията на южната ни съседка да упражнят правото си на вот.

Идеята е патриотичното движение да се превърне в гражданска платформа, в която да изразяват мнението си всички, които бранят исконните български ценности.

„Ще привлекат политически и граждански организации. Немалка част от местата в листите ще са за гражданска квота. Целта ни е не просто да прескочим 4-процентовата бариера, но да направим патриотизма модерен и разбираем“, допълни Веселинов.