След като ВМРО обяви, че ще се яви сама на изборите, без партньора си в „Обединени патриоти“ - НФСБ, лидерът Валери Симеонов намери нов партньор в лицето на Веселин Марешки. „Воля“ и НФСБ ще се явят заедно на предстоящия през април парламентарен вот, обявиха съвместно Симеонов и Марешки днес в парламента. „Във времена на криза слоганът „Обединението прави силата“ става още по-актуален“ - мотивираха се те.

Името на коалицията ще е „Патриотична коалиция „Воля“ и НФСБ“.

За възможни общи действия намекна снощи Марешки в предаването „Референдум“ на БНТ, като заяви, че ще търси „консервативно-патриотично“ обединение и скоро можело да има новини за „Воля“ и НФСБ.

Днес двамата представиха няколко приоритета, около които се били обединили. Първият: увеличаване на доходите на българските граждани, възстановяване и развитие на икономиката. 

„Знаете, че изпълнихме обещанието си за 300 лева минимална пенсия, даже в момента е 350 с добавката“, похвали се Симеонов.

С 300-те лева се хвалят в момента и от ВМРО. С това решение обаче се скъси ножицата между пенсионерите с най-ниските доходи и тези, които са допринасяли повече. Припомняме и че добавката е по решение на Министерския съвет и ще се дава до изборите.

Симеонов продължи с втория приоритет:

„Ние с г-н Марешки, като представители на бизнеса, няма как да не издигнем като приоритет насърчаването на малкия и средния бизнес в три направления - равноправна конкурентна среда, намаляване на административната тежест, борбата с монополите и олигархичните зависимости в държавата.“

А третият е свързан с ДПС:

„Недопускането на ДПС отново във властта, ограничаване на възможността да бъде за пореден път балансьор в Народното събрание, ограничаването на влиянието й като цяло, както и на Турция.“

Дойде ред и на Марешки да се изкаже, като той пак обяви, че ще отнема конституционно гарантирани права. От малко обърканите му думи все пак стана ясно, че неграмотните нямало да гласуват. Нямало да получават и безплатните лекарства, които лидерът на „Воля“ все обещава. В случая обеща такива за лица до 18-годишна възраст.

„Неграмотните, тези, които са рецидивисти, да нямат права. Да нямат права да гласуват, да нямат права на безплатни лекарства. Завършват училище и се нареждат рамо до рамо до всеки български гражданин“, заяви Марешки, навярно визирайки функционалната неграмотност, защото образованието у нас е задължително. 

„Уважаеми г-н Симеонов, няма нужда да се надявате, че ние ще подкрепим тези неща, ние сме тук рамо до рамо с вас, защото те са част от нашата програма. Като добавка - знаете нашата тежка битка в борба с картелите и монополите“, „врече“ се Марешки на новия си партньор, визирайки петролния бизнес, в който той сам участва с бензиностанции.

Двамата лидери не дадоха възможност за журналистически въпроси.