ВМРО започва разговори от понеделник за евентуална коалиция за предстоящите предсрочни парламентарни избори. А потенциалните партньори са бившият коалиционен партньор в "Обединени патриоти"- НФСБ на Валери Симеонов, но този път и партия КОД на бившия здравен министър във втория кабинет "Борисов" - Петър Москов. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов.

Преди дни и лидерът на НФСБ призова за нов патриотичен фронт - в декларация, изпратена до медиите.

На вота на 4 април ВМРО се яви самостоятелно - по решение на партията, което изненада тогава Симеонов. И той влезе в коалиция с "Воля" на Веселин Марешки. И партията на Каракачанов остана извън парламента, макар да беше близо до заветните 4%, и НФСБ - далеч под бариерата. Лидерът на ВМРО обаче днес даде да се разбере, че опция за разговори с Марешки не съществува. Извън кръга на възможните партньори е и "Атака" на Волен Сидеров. 

Партия КОД се яви на последните избори за първи път, но получи под 10 000 гласа или 0,29% от гласовете.

Днес Каракачанов заяви, че контактите му с Валери Симеонов и НФСБ не са спирали, а със Сидеров нямали връзка от година, защото именно лидерът на "Атака" бил виновен за торпилирането на коалицията "Обединени патриоти".

Каракачанов е убеден, че и политиците, и гражданите са направили определени изводи от миналите избори и от неуспешния опит да се състави правителство.

"Сега всичко е въпрос на разум и проявяването му. Изводът е, че трябва да мислим преди да гласуваме. Трийсет години гласуваме само с емоции - играем тото, така няма какво ново и по-хубаво да ни се случи. Надявах се, че политиците ще имат консенсус и диалог и нормално работещо правителство. Сега какво? Избори до дупка? Никой не е готов - трябва да се загърби личният егоизъм. Има смисъл от партии, ако те работят за държавата", каза още Каракачанов.