ЕС се противопостави на предложението на САЩ за временно отпадане на патентите за ваксините срещу на COVID-19 с цел по-бързите им производство, износ и разпределение.

Поне такова е мнението на водещите страни членки на Съюза.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори, че такава стъпка не е решение нито в краткосрочен, нито в средносрочен план. Тя призова останалите страни членки на ЕС да изнасят ваксини, както прави самият Съюз. Но допълни, че Общността остава отворена за всякакви дебати.

„ЕС е аптеката на света и е отворена към него. До този момент в Общността са произведени 400 милиона ваксини, от които 50 на сто, или 200 милиона дози, са изнесени в 90 страни по света. Ние приканваме останалите да направят същото. Това е най-добрият начин, именно сега, в краткосрочен план, да се подходи към забавянето на производството им и техния недостиг по целия свят“, каза Фон дер Лайен.

Тя говори в края на социалната среща на върха на ЕС в португалския град Порто.

Председателят на Комисията допълни, че в споразумението с „Пфайзер“/„Бионтех“ за закупуването на до 1,8 милиарда дози от ваксината на германско-американския производител има клауза, позволяваща на страните членки да продават или даряват част от тях в случай на излишък.

Германският канцлер Ангела Меркел също потвърди, че е против американската идея. Тя призова САЩ да отворят пазара, за да могат да се изнасят ваксини и техни съставки.

„Сега, когато голяма част от населението на САЩ е ваксинирана, бих желала да имаме свободен обмен на съставки и отваряне на пазара на ваксините", каза тя на пресконференция.

И също изтъкна, че ЕС изнася голяма част от своето производство на ваксини.

Френският президент Еманюел Макрон призова САЩ да отменят всички ограничения за износа не само на ваксини срещу коронавируса, но и на съставките за тях, възпрепятстващи производството.

„Ключът за по-бързото производство на ваксини за бедните страни е да се произвежда повече“, заяви той.

Днес бе разпространена Декларацията от Порто. Тя бе приета от държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Вчера лидерите подписаха Социалния ангажимент, в който бяха заложени главните цели на Европейския стълб на социалните права до 2030 г.

„Бионтех“ подкрепя намаляването на цените за по-бедните страни

Германският производител „Бионтех“ не вижда в отпадането на патентите целесъобразен начин да се сложи край на пандемията, съобщи днес самата компания, цитирана от ДПА и БТА.

От „Бионтех“ са убедени, че продължаващото разширяване на производствения капацитет ще помогне да се победи пандемията. Компанията планира да продължи да доставя своите ваксини на по-бедни държави на „цена, която не е обвързана с печалба“. За да бъде постигнато това, правителствата, производителите и международните и национални организации трябва да работят заедно в подкрепа на доставките за страни с ниски и по-ниски от средните доходи.

Патентите не са ограничаващ фактор за производството и доставките на ваксината, каза говорителка на компанията. Тя добави, че процесът на производство на ваксини е сложен. Има риск да пострадат качеството, безопасността и ефикасността на препарата, ако не са спазени изискванията.

Говорителката опроверга съобщенията, че „Бионтех“ временно премахва патентната защита на ваксината си срещу COVID-19.