• Поне 78 на сто от хората между 20 и 64 години трябва да имат работа до 2030 г.

• Най-малко 60% от всички възрастни хора трябва всяка година да участват в обучение.

• Броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с поне 15 милиона души, включително най-малко 5 милиона деца.

Това са трите главни цели, заложени в подписания Социален ангажимент от Порто. Това стана в първия ден от социалната среща на върха на ЕС във втория по големина град в Португалия.

Така участниците подкрепиха плана за действие на Европейската комисия за Европейски стълб на социалните права. Ангажиментът бе поет от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, португалския премиер Антониу Коща – в момента ротационен председател на ЕС, европейските социални партньори и организациите на гражданското общество. Те се ангажираха допълнително да положат всички усилия за изграждането на по-приобщаваща и по-социална Европа.

Фон дер Лайен припомни, че първата социална среща на върха на ЕС, на която са заложени принципите на Стълба на социални права, е през ноември 2017 г. в Гьотеборг, Швеция.

„Но сега, съвсем за първи път, не само всички социални партньори присъстваха тук, но и подписаха ангажимента. Така че не става дума само за принципи, които също са важни, а за действия, както и за резултати, които да се дадат на хората“, изтъкна тя.

Антониу Коща допълни, че срещата в Порто не е крайна, а отправна точка.

По думите на Фон дер Лайен обучението е необходимо във връзка с промяната на работните места заради зеления и дигиталния преход. Тя определи Плана за възстановяване и устойчивост „ЕС от следващо поколение“ като по-голям от плана „Маршал".

Председателят на ЕК отново призова страните членки да ратифицират споразумението за собствените ресурси, за да може Планът да бъде задействан. Той е на стойност 750 милиарда евро.

С този план за действие Европейският семестър вече няма да бъде просто отчитане на макроикономически показатели като БВП, каза Антониу Коща. Той вече ще изпълнява функциите за справяне с бедността и създаването на нови работни места.

Вярна на себе си, Урсула фон дер Лайен отново направи интересно сравнение:

„Понякога подходът към социална Европа ми напомня на нашата ваксинационната кампания. През току-що навършилата се една година от началото на пандемията нещо каго първа инжекция бе това, че направихме всичко, за да запазим човешките животи и поминък. Такова нещо е например създаването на механизма SURE, за да гарантира, че хората ще запазят работата си, но също така превръщането в гъвкави на всички европейски фондове с цел наливане на пари в икономиката, за да преминат хората през най-тежката фаза на пандемията, на която досега сме ставали свидетели.“

Сега е ред на втората инжекция, смята председателят на ЕК. Става дума за възстановяването в дългосрочен план. Основни приоритети са цифровизацията и Европейският зелен пакт. Заедно с тях обаче идват и трите посочени в самото начало основни цели, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г.

Борисов: Образованието вече не приключва със защита на специалността

„Държавите трябва да инвестират в дигиталните инструменти, в модернизация на учебния процес и в обучение на самите учители. Защото отмина времето, когато щом завършиш висше образование или защитиш специалност, с това да приключва обучението.“

Това заяви и премиерът в оставка Бойко Борисов, който участва онлайн в срещата в Порто, съобщиха от правителствената информационна служба.

В тази връзка България подкрепя целта, заложена в Плана за действие за Европейския стълб на социалните права, до 2030 г. най-малко 60 на сто от всички възрастни лица да участват в обучение всяка година.

Пред участниците в срещата Борисов изтъкна необходимостта в следващите години да се достигне високо ниво на дигитализация. То може да се реализира със залагането на този важен приоритет в програмата на правителствата. Той посочи изключително важната роля на информационните технологии в съвременния живот и допълни, че един от суперкомпютрите на Европа се намира в България, изграден е и е готов за експлоатация.

Борисов сподели, че българското правителство в последните години инвестира изключително много в образователните система и инфраструктура, постигнало е двойно увеличение на учителските възнаграждения и е положена основата за успешно онлайн обучение във всички класове.