Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България ще бъде една от първите държави в Европейския съюз, включена в програмата Дигитален зелен сертификат, още при стартирането й на 1 юни.

Такава заявка даде премиерът в оставка Бойко Борисов след края на неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС. Тя се състоя в португалския град Порто.

Борисов отбеляза, че с успешното въвеждане на дигиталния сертификат се изпълнява ангажимент, поет към туристическия бранш.

„Целта на този сертификат не е да затрудни или да има неравенства“, посочи той, обяснявайки как с него едни ще се редят на гишетата по границите, а другите ще минават бързо.

„На 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС“, посочи Борисов и даде пример с Швеция, която е потвърдила успешното разчитане и валидиране на данните от българския сертификат.

Отново на 7 май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите, бяха проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати.

„По време на тези тестове България успешно предостави свой криптографски материал и получи информация от останалите държави членки. На 14 май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат“, повтори.

Премиерът напомни, че процесът стартира на 21 април 2021 г., когато Европейската комисия предостави на страните членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати.

"Правната и техническата подготовка за зеленото удостоверение върви така, че то да бъде задействано през юни", каза в Порто председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя допълни, че се очаква политическо споразумение по въпроса в края на този месец.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел уточни, че ръководителите на страните членки ще се върнат отново към този въпрос на срещата си на върха на  25 ти май в Брюксел, за да изчистят оставащите трудности.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.