Гласуване, прегласуване, недоглеждане, техническа поправка. Поредните изменения в Изборния кодекс са факт след продължило 13 часа заседание на парламента. 

В резюме: ще имаме нова ЦИК по президентски модел, гласуване по пощата няма да има, няма да го има скоро и т.нар. район Чужбина, няма да има и мажоритарни избори, но пък заявката за такива остава, не е ясно и какво се случва със секциите в чужбина, след като бе приета противоречива поправка. Едно от ясните неща поне е, че ще се гласува с машина. 

Редакция

Машините стават задължителният способ за гласуване, а хартиената бюлетина ще е изключение в определени случаи. Машини ще има и в чужбина. Пак в определени случаи. Очаквано, и тези текстове предизвикаха дебат, който обаче бе своеобразно дежа вю от дебатите по въвеждането на машинния вот изобщо.

От ГЕРБ, партията въвела машинния вот във всички секции с над 300 избиратели, настояваха, че трябва да се запази сегашният ред, при който избирателите ще имат право да избират дали да гласуват с машина или с класическа хартиена бюлетина.

Още по време на обсъждането на текстовете в правната комисия оттам се позоваха на доклад на Централната избирателна комисия, според който 23 на сто са избрали машините на вота на 4 април, а останалите, мнозинството от 73% - хартията. 

Така например Цвета Караянчева (ГЕРБ) изчисли, че с машина се гласува за 4 минути и всички 240 депутати нямало да могат да гласуват за един изборен ден.

На президента му трябваха пет минути да се ориентира как да гласува на машина, макар да казваше „всички сме свикнали да теглим от банкомата“, на няколко пъти подчерта бившата парламентарна председателка. 

Изтъкна още, че батерията на една машина държи 2-3 часа.

„Ами ако няма ток в едно малко населено място?“

Освен това – машините не се сменят при повреда, изтъкна още Караянчева.

„Никога не пречи на опонента да бърка. ЦИК е техен, служебното правителство е тяхно, президентът е техен, така че по-добре да им бяхте пожелали успех“, даде съвет на колежката си Тома Биков по адрес на анти ГЕРБ мнозинството в парламента. И в следващото си изказване тя го направи.

Привнесе и Любен Дилов-син (ГЕРБ). За да попита какво ако религията не му позволява. „Ако съм пастарианец? Какво правим? Не гласувам?“.

Хамид Хамид (ДПС) обаче опита да предложи поправка – да се запише, че трябва да се декларира изрично, само устно, ако искаш да гласуваш с хартиена бюлетина, т.е. почти никаква разлика от сегашното положение. Репликира го Тошко Йорданов (ИТН): „Не“, отсече той и допълни че това би означавало „тумби народ“, организирани, които ще искат хартия. Допълвайки, че „тук има две партии“, които биха се възползвали от един такъв строй.

В крайна сметка бе прието, че хартията отива в историята. Законодателен гаф обаче беляза изключенията от правилото, че ще гласуваме само с машина. Според предложените текстове изключение трябваше да има при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме, но и „в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени не по-малко от 300 заявления, или в които на последните избори са гласували не по-малко от 300 избиратели“.

Това бе очевидна техническа грешка на вносителите на предложението „Има такъв народ“, защото означава, че машини ще има само в „малките“ СИК в чужбина, но не и в „големите“, каквато всъщност бе идеята на самото предложение. В крайна сметка обаче то бе ад хок поправено.

Така на практика машини ще се пращат и в секциите зад граница с над 300 избиратели. 

Ще гласуваме с хартия и в случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно. Т.е. при повреда на машината, която не може да бъде заменена с нова в хода на изборния ден.

Видео

Не се прие обаче текстът, според който при техническа възможност във всяка секция се осигурява онлайн излъчване на преброяването на гласовете чрез инсталиране на камери за видеонаблюдение. То трябваше да се осъществява от обявяването на края на изборния ден до подписването на протокола. 

Наблюдатели в РИК обаче ще могат да заснемат и излъчват предаването на протоколите от СИК.

Възприе се ЦИК да бъде в намален състав и да се назначава по правила, приети от президента. Комисията трябва да бъде разпусната в 14-дневен срок от влизането на измененията в сила.

Кой е по-, по, за мажоритарния вот 

Дебат очаквано предизвика предложението на ИТН - между двете четения - да се запише, че пропорционалната избирателна система остава до произвеждането на следващите редовни парламентарни избори - нещо, което Крум Зарков (БСП) определи като безмислен текст. Това обаче не попречи на ГЕРБ и ИТН да се скарат за него. Апропо, дори председателстващата заседанието Татяна Дончева (ИСМВ) бе изумена:

"Искате да ми кажете, че вие със закаченото на копието предложение за мажоритарна система, сте го внесли като предложение между двете четения? Вие, големите борци за мажориратна система, нямате текст?"

Но последва надцакване, както Дончева го определи - кой е по- за мажоритарния вот.

"Сега ще стане ясно кой е за мажоритарния вот. В комисия ГЕРБ гласува "против", хвърли ръкавицата Тошко Йорданов (ИТН). Десислава Атанасова (ГЕРБ) "надцака": който бил за мажоритарни избори, да гласува поправка на ГЕРБ за въвеждането им веднага.

"Вие от 10 г. сте за машини, мажоритарно гласуване и електронно гласуване – днес всички разбрахме, че не сте за нито едно от тези неща и всичко това е било популизъм", отвърна Ива Митева (ИТН).

"Искате да ни поставите в капан, няма да ви се получи", добави колегата й Филип Станев по адрес на ГЕРБ. 

След половинчасов дебат и 10-минутна почивка текстът на ИТН все пак беше приет.

Район "Чужбина" няма да има скоро. Не и преди преброяването на населението наесен (или ако новата политическа конфигурация не реши с нови изменения в ИК, б.а.), стана ясно още днес. Няма да го има и спорното и без това витиевато написано гласуване по пощата. Няма да има и електронно гласуване, макар и експериментално, за президентските избори в края на годината.

Дори и освобождаването на секциите в чужбина е спорно. По-рано бе решено да паднат ограниченията за до 35 СИК в страните извън ЕС, за автоматично разкриване на секции и др., но... бламиран малко преди това от БСП и ГЕРБ текст влиза в противоречие с приетия. 

"Няма мажоритарен вот, няма електронно гласуване, няма гласуване по пощата. Единственият ни шанс е президентът да наложи вето, за да не влезе в сила това, което ще излезе в Държавен вестник и да не хвърлим държавата в конституционна криза", обобщи Радомир Чолаков (ГЕРБ).

Промените обаче са факт и са окончателно приети.