Ремонт на ремонта на ремонта на Изборния кодекс в частта за вота по пощата от чужбина направиха от "Има такъв народ". Странните маневри се случват час преди заседанието на правната комисия в парламента, която трябва да одобри предложенията за промяна в закона преди окончателното гласуване в зала.

Така според първоначалния план от ИТН предлагаха да се даде възможност за гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница, уточнявайки, че това ще става "ако е възможно" и ако Министерство на външните работи е съгласно. А то вече заяви, че не е.

Този вид вот трябваше да се осъществи още на следващите парламентарни избори, каквито в случая се очертава да има още този юли - предсрочни.

След като текстът бе приет на първо четене, от ИТН внесоха поправка -  новото предложение, внесено от председателката на парламента Ива Митева (ИТН) и група депутати, бе гласуването по пощата все пак да се проведе, но експериментално, за президентския вот в края на годината, като резултатите от него не се вземат предвид при отчитането на резултата от изборите. Условието за упражняване на такъв вот ще е избирателят да има настоящ адрес в страната. 

В последния възможен момент обаче - днес, от партията на Станислав (Слави) Трифонов са внесли нова поправка - с която оттеглят направеното между двете четения предложение. Т.е. връщат се към първия вариант.

Иначе заден от партията на Станислав Трифонов дават и за първоначалната си идея за машина във всяка секция в чужбина. Сега е поставено ново условие - за съответната секция да има подададени поне 300 заявления за разкриването ѝ, или в нея да са гласували поне толкова души на последните избори.

Това също не е изненада предвид факта, че логистиката по изпращането на машини зад граница, в т.ч. тяхната охрана, изпращането на технически специалисти и пр., е тема, вече обсъждана в парламента и бе възприет подход да не се гласува с устройства в чужбина.

Митева е спазила и заявката си от парламентарната трибуна - че партията не се отказва от мажоритарния вот, обект и на референдума на Трифонов от 2016 г., а той само се отлага. Мотивът бе, че по всички международни стандарти смяната на избирателната система, каквото по същество представлява въвеждането изцяло на мажоритарен вот, трябва да се прави плавно.

Така в проекта на ИТН е добавена нова формулировка: „Пропорционалната изборна система за избори за народни представители (...) се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон“.

Би било любопитно обаче как ще гласуват днес в правна комисия депутатите, тъй като формално ГЕРБ не само твърди, че подкрепя въвеждането на мажоритарен вот, ами и за да „надцака“ ИТН внесе свой проект за такъв, който бе отхвърлен на първо четене. Мая Манолова („Изправи се! Мутри вън!“) пък внесе подобен проект малко след референдума на Трифонов.

Останалите формации също са внесли изменения между двете четения, които не са изненада - все неща, предлагани от години. От левицата пак предлагат активна регистрация, което според тях ще изчисти „мъртвите души“ от избирателните списъци.

ДПС отново внася поправка, с която да се разреши агитацията и на майчин език и отпадане на уседналостта за местните избори и за вота за Европейски парламент.

„Демократична България“ предлага 9-членен състав на Централната избирателна комисия (при 20 сега), който да се излъчва от партиите в Народното събрание, а тези, които нямат представители в НС, но имат такива в ЕП - да не могат да номинират свои хора в ЦИК (както е сега). 

Изчистване на избирателните списъци предлага и Мая Манолова. Предлага се и ред за електронното дистанционно гласуване, което в проекта на ИТН е предвидено да е експериментално - пак за вота за президент тази година. Манолова продължава да настоява и за намаляване на преференцията от 7 на 5 на сто.