Решено окончателно – падат редица ограничения за гласуващите в чужбина българи, в това число в страните извън Европейския съюз.

Това реши днес парламентът след драматично гласуване и прегласуване, с разлика от два гласа и след разгорещени дебати по измененията в Изборния кодекс. 

Така отпада ограничението за разкриване само на до 35 секции в страните извън ЕС. За разкриване на СИК извън дипломатическите ни представителства вече ще се изискват 40, а не 60 заявления. Позволява се и автоматичното разкриване на секции, без да се подават заявления, като условието е в тях на проведени до 5 години преди изборния ден избори да са гласували не по-малко от 100 избиратели. 

При първите две гласувания, оказа се от БСП се въздържаха, а от ГЕРБ бяха против (въпреки заявката, че ще подкрепят всичко по Изборния кодекс, което т.нар. нови партии предлагат или изобщо няма да участват в гласуването). Така предложенията не минаха, а те касаеха текстове, препращащи към тези за улесненото гласуване в чужбина.

Това обаче очерта начина, по който от левицата са решили да гласуват – „въздържал се“. И очаквано породи напрежение.

Очаквано и дебатът се завъртя около гласовете в Турция. 

Тон зададе Велизар Енчев (БСП), за да заяви, че текстовете обслужвали ДПС, турският президент щял да „кадрува“ в българския парламент и пр. Ще се открият стотици СИК в Турция, а гласувалите ще са десетки хиляди – прогнозира Енчев.

Репликира го Тошко Йорданов: „Щастлив съм, че всички българи във Великобритания, САЩ, Канада видяха, че едни хора им забраняват да гласуват“, заяви и разкритикува съсредоточаването върху „турци“. „Надявам се, че те ни гледат в момента и ще разберат, че става дума за национална сигурност“, на свой ред отвърна депутатът от левицата.

Мая Манолова (ИСМВ, обаче направи статистически преглед на вота от чужбина, за да онагледи, че страховете за гласовете от южната ни съседка са необосновани. През 2013 г. гласуваха 117 000 души – 67 000 от тях в Турция, срещу 40 000 в Западна Европа и Америка – при най-рестриктивен режим – по кодекса на Искра Фидосова (бивш председател на правната комисия, ГЕРБ). През 2014 г. (по кодекса на Манолова) са гласували 145 000 души, 63 000 от които в Турция – с 4000 по-малко от режима през 2013 г. 

„Маските паднаха. Ясно е кои са политическите сили, които се боят от свободния вот на българите зад граница. Страх ви тресе, страх!“, заяви Манолова.

Колегата ѝ от групата Арман Бабикян посочи, че българите в Турция са гласували срещу турската власт на местния вот. И допълни, че не можем да ограничаваме права според политическата конюктура в дадена страна.

„Ако в някоя африканска страна ядат хора, ще ограничим гласуването на българите там ли?“, попита Бабикян. 

А председателката на парламента Ива Митева („Има такъв народ“) напомни, че в Конституцията е записано задължение за упражняване правото на глас, което в същото време е ограничено.

Изказванията продължиха в този дух, но едно от запомнящите се бе на Мика Зайкова (ИТН).

„Срам ме е от вас, честно да ви кажа, това не е политически дебат, защото в демократическата култура няма място за дискриминация! Нима по-малко българи са живеещите в Израел или в Турция? (...) Задайте си въпроса не кому плащат данъци, а защо те са навън. Просто ме е срам от вас! Нека прекратим този срамен дебат, защото българите са равни навсякъде! А още повече съм потресена, че колегите социалисти, които са се борели за правата на хората, сега излизат с някакви изказвания за дискриминация. Утре ще забраните на евреите да гласуват, защото са евреи!“, заяви тя и предложи прекратяване на дебата.

При гласуването, оказа се, предложенията минаха на косъм. Първоначално със „за“ гласуваха 116 души, против бяха трима, а 112 се въздържаха. Или 116 срещу 115. От ГЕРБ поискаха прегласуване заради поставен под карантина колега, който не е могъл да се включи онлайн. И при прегласуването текстовете минаха – с 2 гласа. (117 „за“, 8 „против“, 107 „въздържал се“).

И при двете гласувания „отприщването“ на вота в чужбина бе подкрепено от „Има такъв народ“ (автор на измененията), „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“ и ДПС. От ГЕРБ бяха „против“, а БСП, както стана ясно - „въздържал се“.

Дебатите по измененията в Изборния кодекс продължават.