Очаквано ГЕРБ отигра топката по темата с мажоритарния вот и хвърли ръкавица към "Има такъв народ". Управляващата все още партия ще внесе свое изменение в Изборния кодекс за въвеждането на мажоритарен избор, изтъквайки, че аргументите на лидера на ИТН Слави Трифонов, че се изисква солидно парламентарно мнозинство за такавасериозна смяна на модела на избор не са валидни - заедно ИТН и ГЕРБ имат 126 народни представители при изискуеми минимум 121.

Намерението на ГЕРБ обяви председателката на парламентарната група Десислава Атанасова. И призова Трифонов да престане с мълчанието и да каже публично ще подкрепи ли партията му предложението на ГЕРБ.

С ирония припомни, че темата не е нова, дебатира се от пет години, визирайки референдума, организиран от Трифонов и сценаристите му през 2016 г. "А сега е 2021 г.". 

На реплика от журналисти, че Трифонов сутринта чрез фейсбук е изразил мнение по въпроса и е заявил, че партията му не се отказва от темата с мажоритарния вот, а тя само се отлага за парламент, в който има широк консенсус по темата, Атанасова се обърна с:

"Защо вярвате на г-н Трифонов, след като той вече излъга избирателите си?"

Припомняме, че още вчера, в първата си реч от парламентарната трибуна зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че формацията ще внесе приоритетно изменения в Изборния кодекс, но засега няма да придвижва обещанието пред избирателите си (и от референдума) за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура. Мотивира се с широката политическа подкрепа каквато този фрагментиран парламент няма. Факт - такива не искат нито от БСП, нито ДПС, нито "Демократична България", нито "Изправи се! Мутри вън!".

Самият Трифонов сутринта пространно обясни гледната си точка, като подчерта, че за това има нужда от време.

"При един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия "Има такъв народ", а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си".

Защо от ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо пет години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум два милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо прет години, попита още Трифонов.

Всъщност, ГЕРБ внесе законопроект за мажоритарен избор на депутати в два тура малко след като въпросният референдум бе проведен - в този мандат, но с ясното съзнание, че той няма да бъде подкрепен.