С промените в Изборния кодекс, които внесе, ГЕРБ се засилва и е на път да вкара мажоритарна дузпа на своите опоненти.

Положението на опонентите обаче не е безнадежно и те имат възможност да отразят дузпата с преференциално спасяване.

Опонентите на ГЕРБ биха могли да внесат промени в Изборния кодекс, с които да се премахнат всички пречки пред истинско преференциално гласуване за депутати.

Известно е, че според сегашната законова уредба водачите на листите са с привилегии и трудно могат да бъдат изместени, а прагът за разместване на листите е абсурдно висок – 7%.

В "Демократична България" винаги са били радетели за преференциално гласуване - включително разчитат на него за повишаване на цялостния си резултат - и по тази причина са много подходящи за вносители на поправка, която отменя тези пречки.

От "Има такъв народ" биха могли да подкрепят с обяснението, че този парламент няма ресурс да въведе мажоритарен вот, но поне би могъл да засили мажоритарния елемент, тъй като става дума само за отмяна на няколко текста.

Вярно е, че "Има такъв народ" избегна капана да подкрепи ГЕРБ, но за сметка на това е с двата крака в другия капан - да се отметне от собствените си предизборни обещания.

След като спасят преференциално мажоритарната дузпа, опонентите на ГЕРБ дори биха могли да преминат в преференциална контраатака.

Защото ГЕРБ обеща истинско преференциално гласуване още на първите парламентарни избори, на които се яви и  това обещание така и не бе изпълнено.

Моментът това да им бъде напомнено, включително да бъдат притиснати да подкрепят инициативата, е много подходящ.

Анализи и обяснения може да има всякакви, но във футбола, както и в политиката, накрая е важен резултатът.

Ако опонентите на ГЕРБ не направят нищо, то резултатът става 2:0 за герберите, защото те за втори път внасят законопроект за мажоритарен вот.

Една преференциално спасена мажоритарна дузпа, последвана от преференциална контраатака, би могла да обърне мача.