Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ще върне ли Слави Трифонов мандата, когато „Има такъв народ“ го получи като втора политическа сила от президента Румен Радев? Това изглежда все по-вероятно, показва проверка на Клуб Z в партийните централи.

Индикация за това е, че до момента формацията на шоумена не води официални преговори с никоя от останалите политически сили в парламента.

Трифонов нито търси евентуална подкрепа за правителство, нито предлага възможни постове в него на бъдещите си партньори, нито обсъжда какво „ще му струва“ подкрепата на ГЕРБ, БСП или ДПС.

„Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ имат общо 92-ма народни представители и няма как правителство, съставено от трите сили и излъчено от хората на Трифонов, да мине в пленарната зала без помощ от някоя от партиите на статуквото.

През последните дни Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън“ обявиха, че се срещат с представители на „Има такъв народ“, но макар и двамата много уверено да обясняват как точно трябва да бъде формирано правителството, все пак не пропускат да уточнят, че става дума за неофициални контакти, които освен това не се наричат „преговори“, а „разговори“. Останалата част от „Изправи се! Мутри вън“ в лицето на Мая Манолова и Татяна Дончева е доста по-уклончива по отношение на възможната подкрепа от ГЕРБ, БСП и ДПС за някакво правителство в този парламент.

Преговори не се водят, потвърдиха и от другите централи. Според един от източниците ни комуникацията между неговата партия и тази на Трифонов била „изключително семпла и несериозна“. От „Има такъв народ“ наистина се съгласили на „разговор“, но в никакъв случай между ръководствата, а по-скоро с експерти от т.нар. втори ешелон. Тъй като обаче подобна комуникация била сметната за безсмислена, след като в нея не участват лидерите, и тя била прекратена.

Разбира се, една от възможните причини би могла да е здравословното състояние на Трифонов, който се лекува от COVID-19, но то едва ли е причина заместниците му да не могат да преговарят, ако „Има такъв народ“ се готви до месец да поеме властта. От друга страна правят впечатление и уклончивите постове, с които Трифонов контактува с избирателите си чрез фейсбук – без никакви обещания, дори намек за намеренията му и с безличните „оценяваме доверието“ и „има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея“.

Не бива да се пропуска и реакцията на президента Румен Радев, който възможно най-бързо свика новия парламент и обяви, че по никакъв начин няма да бави конституционната процедура. При положение, че държавният глава вече получи публично подкрепа за втория си мандат от „Има такъв народ“, той вероятно би могъл да бъде много „толерантен“ и да осигури максимално възможното време на Трифонов да проведе преговори за съставяне на кабинет преди да му връчи мандата. Което очевидно до момента Радев не прави.

А и няма причина да смятаме, че държавният глава не предпочита да назначи служебно правителство, което да организира предсрочни избори.

Отиваме на предсрочни избори, Слави очевидно очаква след тях да концентрира повече власт, за да има по-голяма независимост при съставянето на кабинет, казват източниците ни. И прогнозират, че вероятно в ядрото на следващото правителство ще бъдат „Има такъв народ“ и „Демократична България“, доколкото не се знае дали вече разклатената от вътрешни проблеми „Изправи се! Мутри вън“ няма да остане извън парламента при следващ вот. Според информацията, Трифонов разчитал на това, че избирателите, които досега са се съмнявали, че след 11 години ГЕРБ може да бъде изхвърлена от властта, сега са придобили известна увереност и при втория опит дори конформистите, ще се изкушат да гласуват срещу Бойко Борисов.

Представителите на ГЕРБ обаче разчитат на по-добра мобилизация при предсрочен вот, като се надяват, че част от избирателите им ще се върнат, разочаровани от липсата на действия на Слави Трифонов в 45-ия парламент.

Коментари

....

Тука има, тука няма - познатата игра от време оно, която олицетворява властта в момента у нас. Струва ми се, че много хора си правят тънки сметки без кръчмар, тоест без да се наясно с нагласите на суверена тук и зад граница при скорошни предсрочни избори. Но щом искат да си играйкат, тяхна работа. Важното е да се съхрани икономическата, социална и здравна стабилност в страната, но в такава люта битка за някои вероятно това са второстепенни въпроси спрямо това да грабнат властта на всяка цена.

стабилността

Драги кое е важното и коя стабилност трябва да се съхрани? Икономическата, тази която не позволява на нито една световна компания да стъпи в България, за да се позволи на месните дерибеи да си развяват байрака. Социалната, дето гарантира най ниските пенсии и заплати в Европа или здравната, която гарантира най високата смъртност и заболеваемост на българите, не драги всичко това трябва да се промени. Колкото до преливането от пусто в празно и гледането на боб по всички медии си е нещо нормално, това им е работата, а всеки да си го тълкува както иска.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.