След няколкодневно мълчание лидерът на "Има такъв народ", партията, спечелила второ място в парламента - Слави Трифонов, проговори. Във фейсбук. За да каже само:

"По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея."

Това, което Трифонов има предвид, е т.нар. конституционна въртележка, при която президентът трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа партия - тази с най-многочислена парламентарна група, или в случая ГЕРБ. Преди това обаче трябва да се конституира и новото Народно събрание.

Това, което вероятно е провокирало лидера на ИТН "да излезе от нелегалност", е не само въпросът къде е, защо не е коментирал резултатите от вота и защо не казва какво мисли да прави, ако получи мандата, но и изказване на премиера Бойко Борисов от днес

Борисов обяви, че ще вземе мандата и ще предложи на новия парламент състав на кабинет, просто защото имал дълг към избирателите на ГЕРБ - но с ясното съзнание, че предложението ще бъде отхвърлено.

След което се обърна към "колегата политик" Трифонов - да състави правителство с партиите, които са против ГЕРБ и да поеме отговорността за управлението на държавата.

Трифонов не се появи и след изборната нощ. само написа кратко съобщение, пак във фейсбук, че има "симптоми" - предполага се на COVID-19, но дори и това не стана ясно от написаното.