Общо 15 кандидати за депутати - от ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС - се отказаха от парламентарните листи. Повечето го направиха още преди ЦИК да обяви каквито и да било официални изборни резултати от вота на 4 април - начело с лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Други се отказаха, след като се разбра, че получават мандат, но преди конституирането на 45-ото Народно събрание, което предстои. 

Какви са мотивите да участваш в избори, да получиш парламентарна банка според изборния резултат и да се оттеглиш - на този въпрос се опитахме да отговорим, търсейки взелите това решение и представители на политическите им сили. За някои мотивите са ясни - остават на досегашните си постове, а и бяха обявили това преди изборния ден - като кмета на Кърджали Хасан Азис и евродепутатката Искра Михайлова от ДПС.

Други спазват партийна дисциплина, трети не са особено словоохотливи по темата. А и се прокрадва едно общо усещане, че 45-ият парламент няма да е особено траен и случилото се на 4 април е по-скоро загрявка за нов вот.  

Кой последва примера на Бойко Борисов в ГЕРБ и защо? 

Димитър Рунков водеше листата на ГЕРБ-СДС в Ямбол и според протоколите от изборните резултати е събрал и най-много преференции, макар първото място да се счита за гарантирано (почти винаги). Рунков обаче е директор на държавната МБАЛ "Св. Пантелеймон", а само преди няколко дни здравното министерство обяви нов конкурс за ръководство на лечебното заведение, в това число за изпълнителен директор. Както е известно, в момента текат ударни конкурси за назначаване на ръководства на държавните предприятия, включително болниците, и Рунков участва в този за ямболската МБАЛ.

Самата подмяна на ръководствата на болниците в страната вече предизвика скандал, като от БСП обвиниха управляващите, че се "окопават" преди приключването на мандата. Защото ГЕРБ изведнъж се разбърза с назначенията, следвайки инициираните от нея малко преди това промени в Закона за публичните предприятия, които пък се наложиха заради забавяне на конкурсите след предвидения едногодишен срок по закон преди това.

Пред Клуб Z д-р Рунков първо се поколеба дали да води разговор, несъгласуван с пиарите на ГЕРБ по политически теми. Все пак заяви, че е преценил, че в парламент като очертаващия се не иска да участва заради "гювеча", който се случва, "хейта", който идва от политически опоненти и заради това, че е конструктивен човек. Припомни и официалната си позиция по темата, споделена ден по-рано във фейсбук - че е взел решение по интуиция, не иска и да напуска болницата в разгара на пандемия.

"Бях готов да допринеса за стабилността на страната, участвайки в устойчив Парламент. Такъв обаче за мен, в момента, е невъзможен. Съвестта ми показа, че трябва да остана тук, че тук ще съм по-полезен", е позицията му.

Попитан дали на евентуални нови парламентарни избори отново би се кандидатирал за депутат, отвърна, че по-скоро отговорът е не. 

На мястото му депутат става Станислав Говедаров, който от общински съветник и приближен до кмета на града Валентин Ревански - избран като алтернатива на управлението на ГЕРБ - стана кандидат за депутат от ГЕРБ. Рокадата очаквано доведе и до реакция от опонентите - Кристиан Вигенин от БСП, който бе водач на листата там, публично постави въпроса за подвеждането на избирателите, смятайки, че харесваният в областта д-р Рунков е бил "примамка", а в крайна сметка депутат става приближен на настоящия непартиен кмет на Ямбол. Заговори и за законови ограничения за такива маневри. 

Любопитен е случаят и с отказалия се да стане депутат от ГЕРБ от Габрово Павлин Ганчев. Ганчев е общински съветник в Севлиево. Листата в областта се състоеше от осем имена, като той бе поставен под номер 7 - т.е. на предпоследното място, обикновено индикация, че партията не държи особено на този кандидат. 1340-ма избиратели обаче очевидно са държали на него, защото това е броят на преференциите, които Ганчев в получил. По преференции го води само водачът на листата - вицепремиерът Томислав Дончев. Така на практика Ганчев прескочи изискването за 7 на сто лична подкрепа за пренареждане на листите и влезе в парламента. Защо обаче се е отказал, обяснява самият той пред местния сайт sevlievo-online. И обяснението е...

"Не съм готов да бъда народен представител."

Не смятал, че има нужния опит за това и щял да е по-полезен като местен парламентарист в Севлиево.

Тон за оттеглянията зададе, както е известно, премиерът Бойко Борисов, който пръв обяви насред едно от поредните си живи включвания във фейсбук, че ще се откаже от депутатското място. Борисов бе избран от 25 МИР София и от Пловдив град. Мотиви Борисов не обяви. Намекна само, че не му трябвали имунитет и възнаграждение на народен представител. Вече обаче се спекулира с това, че той този път има намерение да се кандидатира за президентския пост на вота в края на годината.

Най-много "самоотводи"  - в ДПС

Както вече казахме, отказите на Хасан Азис и Искра Михайлова от депутатско място - съответно от Кърджали и Пазарджик - бяха предизвестени. Сред останалите случаи вариантите са следните - оттеглят се или хора с много преференции, или действащи кметове, или местни партийни лидери. 

Известно е, че в ДПС не толелират преференциите и това е системна позиция на ръководството на партията. Избиратели в Старозагорско обаче са се възползвали от това си право, защото пратиха на второ място в листата с преференции Николай Колев. Поставеният под номер 4 е събрал повече личен вот и от водача Халил Летифов - общо 1925 при нужни за пренареждане 1198, макар смяна на върха на листата да няма. За сравнение останалите имена имат лични гласове осреднено около 150.

Резултатът на Колев обаче сам по себе си не е изненада, тъй като той е неизменният кмет на Гълъбово от 2007 г. насам, след местните избори през 2019 г. се закле за пети път. Проверка в изборните протоколи показва, че именно от неговата община в избирателния район събира и масовите си преференции. Клуб Z се опита да се свърже с него, но мобилният му телефон е изключен. ДПС в Стара Загора взе 1 мандат, а Летифов, който водеше и в Благоевград, предпочете именно Стара Загора.

Две дами, свързани с местната власт в друг избирателен район - Враца, също се отказаха от листата, след като преференциалният вот ги нареди съответно от пето на второ и от четвърто на трето място след водача Йордан Цонев. Това са общинската съветничка от Мездра Каролина Кьолер и кметицата на Борован Десислава Тодорова, които изместиха втория Цветан Енчев. Отново протоколите на секционните избирателни комисии по общини показват, че именно в Мездра и прилежащите села и в Борован и околните населени места двете събират огромната част от личната си подкрепа. Отказите от мандати засега не променят състава на 45-ия парламент - във Врачански район ДПС взима един мандат, а Цонев избра да е народен представител от тази област. Енчев също ще е в новия парламент, но от София-област. 

На 8 април Тодорова излезе с обръщение към гражданите на Борован от страницата си във фейсбук, в което заявява, че общината е кауза, направила е своя труден личен избор и остава на кметския пост.

"ДПС е първа политическа сила в Борован. ДПС е единствената партия, която влиза с увеличено доверие в 45-ото НС. Това не ни прави победители, но ни показва осезаемо желание за промяна", казва още тя и благодари за подкрепата.

Каролина Кьолер от изборите досега не е заявила публично защо се отказа от депутатската листа. Пред Клуб Z каза само: "Няма да коментирам". 

Поставената на второ място преди изборите в листата на ДПС в Шумен Айсел Руфат също се оттегли от мястото, което иначе щеше да й е гарантирано - партията взе два мандата от избирателния район. Тук нямаше казус с преференции. Руфат обаче е областен председател на ДПС. Според устава на Движението всеки местен партиен лидер, който бъде избран за народен представител или за кмет, напуска партийния си пост и се провежда нов избор на свикана Областна конференция.

Областният председател на София-област Руслан Коларов също се оттегли, а в този район въртележката е съвсем объркана. Първо Коларов бе изпреварен с преференции от Александър Методиев - по-известен като Бат' Сали от Самоков и логично припознат масово от ромите в региона - като техен представител. Тази масова подкрепа далеч не се случва и за първи път, а Методиев вече беше депутат преди време. Сега се отказа от нов мандат, което също се очакваше.

А и с принципната позиция на ДПС по отношение на преференциите повечето й кандидати се съобразяват. При Коларов важи изборът партиен лидер или депутат. Според партийци първата позиция при очаквания, че 45-ото Народно събрание е твърде вероятно да не просъществува дълго, не е изненадващ личен избор. Резултатът в София-област е мандат за споменатия вече Цветан Енчев, който бе "подсигурен" и в претърпялата рокади врачанска листа.

От място в Народното събрание се отказа и областният лидер на ДПС в Кърджали Ресми Мурад, който бе трети в списъка, а Движението получава 3 мандата от региона. 

"Има такъв народ": Не коментираме. Но нямало вътрешнопартийна драма

Най-изненадващи изглеждат самоотводите от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Отказалите се са известният експерт по национална сигурност и бивш секретар на МВР Николай Радулов и областната координаторка на формацията в Кърджали Юлия Чортленева - която може и да не е сред най-разпознаваемите лица в национален мащаб, но беше в две листи за парламентарния вот - Кърджали и Плевен.

Радулов е изключил мобилния си телефон, показаха опитите ни да се свържем с него. Преди два дни пред "Дневник" бе заявил, че прогнозата му е за кратък живот на 45-ото Народно събрание в рамките на няколко седмици, че през това време тема ще е предимно Изборният кодекс, а самият Радулов не е специалист по изборните въпроси. А е твърде вероятно след това да предстои служебно правителство, респективно нови избори за парламент. 

Клуб Z се свърза и с учителката по история Чортлеева. "Не бих искала да коментирам", заяви тя на директния въпрос защо се отказва от парламента.

Според проведените разговори до момента по-скоро в двата описани случая не става дума за вътрешнопартийно напрежение. Чортлеева продължава да е местен координатор на "Има такъв народ", както е видно и от сайта на партията.

Водачът на листата в Плевен Радостин Василев заяви, че Чортлеева е в експертната група по образование на "Има такъв народ" и един от важните специалисти за формацията както сега, така и за в бъдеще. 

"Няма да коментирам", бе отговорът и на зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на въпроси на Клуб Z за оттеглилите се депутати от партията, и по темите дали вече се водият разговори за бъдещ кабинет, с кого, подготвят ли се кандидат-министри и прочие логични следизборни въпроси към втората парламентарна сила.

В ситуация, в която първата - ГЕРБ - дори и да опита да прави кабинет, е твърде невероятно да успее. Без значение кого би посочила за кандидат за министър-председател на мястото на Бойко Борисов. 

Когато няма достатъчно информация, закономерно тръгват и слухове, и догадки. Една от догадките - двамата от "Има такъв народ" се подготвят за изпълнителната власт, ако партията реши да реализира управленски мандат, какъвто й се полага по конституция при провал на опит на ГЕРБ за четвърти кабинет. Със сигурност, ако в крайна сметка е ставало дума за вътрешнопартийни битки, а не за лични избори и стратегия при оттеглянето, това рано или късно се разбира. И ако се сбъдне прогнозата за нови избори през лятото, и ако се наложи да се прави правителство, за което освен всичко друго са нужни и хора.