Още трима - но вече избрани депутати, се отказаха от местата си в 45-ото Народно събрание - двата от "Има такъв народ" и един от ГЕРБ. От участие в парламентарната група на партията на Слави Трифонов се оттегля спецът по национална сигурност Николай Радулов, който бе в листата в 24 райно в София. На негово място народен представител ще е Антон Адамов, който бе трети в листата.

В Плевен пак от "Има такъв народ" преди клетвата се отказва от мандат и Юлия Чортленева. На нейно място ЦИК обяви следващия в листата  - Александър Тодоров.

Депутат от ГЕРБ не желае да бъде и водачът на партията в Ямбол Димитър Рунков. Замества го Станислав Говедаров, реши още изборната администрация- Това са последните размествания и окончателните резултати от изборите на парламент вече са факт.

Преди ЦИК да обяви разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание от парламента се отказаха още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, още един представител на ГЕРБ и 7 кандидат- депутати от ДПС. Сред популярните от тях са кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатката Искра Михайлова, които остават на настоящите си постове и това беше ясно още преди вота. В ДПС обаче тенденцията е претенденти, получили преференции и взели мандат заради това да се отказват - тъй като партията не толерира мажоритарния елемент при вота.

Заради начина, по който Борисов обяви, че няма да е народен представител, а ЦИК скрепи това с решение, вече има жалба във Върховния административен съд. Причината според жалбоподателите - нарушение на Изборния кодекс, който не дава правомощия на изборната администрация да заличава лица от списъците за вота преди обявяването на резултатите. Съдебно оспорване обаче има само по отношение на Борисов, не и за останалите, оттеглили се по същия начин, както припомни днес на заключителната пресконференция на ЦИК говорителят й Димитър Димитров. Комисията очаква произнасянето на магистратите.

При взимането на спорните решения двама от членовете на изборната администрация гласуваха "против" - Ивайло Ивков и Силвия Стойчева - заради незаконосъобразност, въпреки че подобни решения са практика, поставена след казуса с отказа на Делян Пеевски от евролистата на ДПС преди години, когато бе избран за представител в Европейския парламент. И бившият член на ЦИК Цветозар Томов припомни, че от изборна длъжност оставка се подава пред органа, за който си избран - а именно Народното събрание в случая. 

 
От днес вече е официално ясно и 24-имата кандидати, избрани от две листи, от кой район ще останат депутати, за да може на тяхно място в "освободените" региони мандат да получат следващите в партийните списъки по места.
 
Така изборът на министрите от ГЕРБ, които водиха на по две места, е следният: 
 
Красимир Вълчев става депутат от Шумен, Красен Кралев - от Русе, Росен Димитров Желязков - от 24 МИР в София. Припомняме, че Желязков е един от двамата водачи да листи от ГЕРБ и изобщо от всички партии на тези избори, които бяха "детронрани" от първото място с преференции - в случая в Благоевград. Победен бе от последния в листата на партията - Стефан Апостолов - син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. 
 
 
Костадин Георгиев Ангелов остава депутат от Велико Търново - за сметка на Варна.
 
Слави Трифонов избра за свой избирателен район Стара Загора, вместо Варна. Сред водачите от партията му Тошко Йорданов Хаджитодоров остава депутат от Пловдив-град, Георги Станчев Георгиев - от София-област, Станислав Балабанов - от Ловеч, Ивайло Ванев Вълчев - от Бургас, Андрей Чорбанов - от 23 МИР, Филип Маринов Станев -  от 25 МИР, Драгомир Стефанов Петров - от Разград, Любомир Антонов Каримански - Варна. Виктория Василева от партията в крайна сметка взима мандат от Кюстендил, въпреки че в рамките на ден е сменила мнението си и първоначално е предпочитала София-област.   
 
Лидерката на БСП Корнелия Нинова избра да е народен представител от 25 район в София, а не от Пловдив, с което дългогодишният депутат от левицата Антон Кутев остава извън 45-ия парламент, както Клуб Z предупреди. 
 
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изнедадващо избра Шумен, а не Кърджали. В резултат в "бастиона" на ДПС народен представител става шестата в листата Адлен Шукри Шевкед. Тя бе народен представител и досега.
 
Моделиране на ПГ на ДПС следва и след като Халил Летифов предпочете мандат от Благоевград пред Стара Загора, а Йордан Цонев - от Враца пред Благоевград. Така депутати стават и Елхан Кълков на мястото на Цонев от 1 МИР, и Тунджай Йозтюрк в Стара Загора.
 
От "Демократична България" още в петък е ясно, че съпредседателите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов избират съответно 25 и 23 МИР в София. Иво Мирчев освободи място в Бургас, избирайки столицата, а Александър Симидчиев предпочете София-област пред 25 МИР.

От "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, която че начело и в Стара Загора,  избра да е народен представител от 23 МИР в София, а Николай Хаджигенов освободи мандат в Пловдив и също избра столицата. В неговия случай мястото отива при Мария Капон. 

ЦИК: Справихме се. Предстои анализ и предложения за ремонт на закона

ЦИК ще направи анализ на проведените избори на 4 април 2021 г. и ще предложи на Народното събрание промени в Изборния кодекс според проблемите, с които се е натъкнала изборната администрация, съобщи на заключителния брифинт на комисията председателят й Александър Андреев. Той благодари на всички, участвали в организацията и заяви, че въпреки обществените притеснения, че ЦИК няма да се справи с обработването на изборните резултати в срок и по закон - ЦИК е свършила всичката работа навреме.

По закон крайният срок за обявяване на изборния резултат бе днес - 11 април - или 7 дни от изборния ден. 

"Независимо от появилите се обществени нагласи, че поради различни причини, като например сложната обстановка, в която се намираме заради пандемията и сложните изборни книжа, които могат да забавят отчитането на изборните резултати, ние изпълнихме в срок нашите задължения. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа на всички членове на ЦИК и нашата администрация, на всички членове на РИК и техните сътрудници, както и на всички членове на секционни избирателни комисии, които поеха най-голямата тежест по време на тези трудни избори заради пандемията", каза Андреев и благодари за отличната координация при организацията на вота с Министерски съвет, областните управители и общините.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров обясни, че постъпилите жалби и сигнали са общо 400. Подчерта, че това са изборите с най-много разкрити секции в чужбина, като в някои е имало по 1800 гласували. Той припомни, че е имало проблем с машинното гласуване във Велико Търново, където в електронната бюлетина бе сгрешена подредбата на кандидатстката листа на една коалиция, както и сигнали за проблеми с устройствата в отделни секции в други райони. Този въпрос също предстои да бъде разгледан от ЦИК.    

27% са гласувалите с машина в секциите, в които е имало такава възможност. Толкова е процентът на гласувалите с устройствата и на евроизборите през 2019 г., уточни Димитров. Тогава обаче имаше едва 3000 машини, а сега - над 9000 - във всички секции с над 299 избиратели по списък.

С решението на ЦИК с последните промени в състава на 45-ото Народно събрание можете да се запознаете ТУК.

Предстои свикването на новия парламент. По закон това прави президентът в срок от 1 месец след провеждането на вота.