От гражданското движение БОЕЦ внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК Бойко Борисов да не бъде обявен за избран депутат в 45-ото Народно събрание. 

Това обяви председателят на сдружението Георги Георгиев в профила си във фейсбук.

Не става ясно обаче дали пред ВАС се атакува само отказът на Борисов, но не и на останалите избрани за депутати, които също предварително се отказаха от местата си, а Централната избирателна комисия реши да уважи решението им.

"Борисов направи същата незаконосъобразна стъпка, като Пеевски след евроизборите - поиска да бъде заличен от листите, като кандидат за депутат, след като са минали изборите и е консумирал правото си да се кандидатира! Той има право на това, но пред органа, за който е избран. ЦИК има право само да обяви избраните, но няма право да размества техният състав. В този случай , Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента пред парламента и то след като се закълнат, като депутати", пише Георгиев.

Въпросът тази установена практика на ЦИК повдигна преди два дни бившият член на комисията Цветозар Томов. "Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си", припомни той казуса с Пеевски.

"Просто е за разбиране - ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя", допълни той.

ЦИК се събра на късно заседание на 8 април. Членовете на изборния орган гласуваха монолитно "за" изброените решения - с две изключения от единодушието - на Ивайло Ивков от квотата на "Демократична България" в ЦИК и на Силвия Стойчева - предложена от БСП. След гласуванията Ивков обясни защо е "против": 

"Нямаме право да взимаме такива решения. ЦИК обявява резултатите от изборите такива, каквито са, и имената на избраните, не се занимава с това кой иска и кой не иска да е депутат. Тези, които не желаят да бъдат - има начин - като подадат оставка в парламента. Вторият аргумент - ние преди да сме обявили резултатите от изборите, обявихме кои няма да обявяваме за народни представители. Ние дори не знаем дали те биха били обявени. Това са незаконосъобразни решения, макар и трайна практика на ЦИК", мотивира се той и цитира текстовете от Изборния кодекс, които, по думите му, не дават подобни права да на ЦИК да решава сама кого да обяви и кого не.