Точно 86 527 - или около два пъти по-малко от преброените 169 009 през 2017 г. са недействителните бюлетини на парламентарните избори на 4 април 2021. Това показват окончателните резултатите от вота, обявен днес от ЦИК.

Абсолютно всички недействителни гласове са подадени чрез хартиена бюлетина. Машината не позволява подаване на сгрешен или увреден образец, за разлика от "аналоговата" бюлетина.

На тези избори за първи път имаше масово машинно гласуване - във всички секции на територията на страната, в която са регистрирани повече от 299 избиратели. В над 400 секции в чужбина машинен вот нямаше. 

Около 1/3 от всички гласоподаватели в България или 31,04% са предпочели машината пред хартията. В абсолютни числа - 789 957 избиратели са ползвали машина, а 2 544 270 - традиционния начин да изразят волята си. Във втората бройка са недействителните 86 527 бюлетини. 

Рекордьор по машинен вот в брой гласове е София - и в трите избирателни района. На другия полюс е избирателен район Кърджали (там бе отбелязана и най-ниската избирателна активност в цялата страна - едва 28% при обща активност от 50,6%).

Абсолютният първенец по машинен вот е в община Сърница, където секциите са общо 4. В едната машината бие хартията с 631 на 62 гласа или 90% машинно гласуване, а в другата процентът е около 50 на сто. В третата секция резултатът е 2 към 1 в полза на хартията, а в четвъртата не е имало машини, защото е с под 300 регистрирани избиратели. 

На територията на страната в изборния ден на 4 април машинното гласуване бе прекратено в район Велико Търново. Причината - имаше сериозни грешки в нанасянето на листите на "Демократична България", което можеше да компрометира вота. ЦИК спря този вид избор след сигнала, а днес се разбра, че по случая с грешките в софтуера и въведените данни е започнала проверка на МВР, сезирана е и прокуратурата. 

Дребни грешки имаше и в Добрич, но там до спиране на гласуването с устройствата не се стигна. В единични секции имаше сигнали за технически засечки, но те не застрашиха изборния процес. 

Припомняме, че първоначално парламентарните избори през 2021 г. трябваше да се проведат само с машинно гласуване и хартиените бюлетини да останат в миналото. Това бе предложено от ДПС - "да не пипат човешки ръчички" бюлетини, да се улесни изчисляването на резултатите и да се неутрализират грешките в протоколите на секционните комисии. ГЕРБ гласува "за" и промяната в Изборния кодекс стана факт. След това обаче ГЕРБ размисли и върна положението избирателят да има право да реши дали да гласува с бюлетина или с електронно устройство. Този вариант по закон беше в сила още от 2016 г., но управляващите така и години наред не осигуряваха машини. ЦИК бе осъдена няколко пъти заради това, че законът се погазва, въпреки че само формално отговорността е на изборната администрация, тъй като тя не може да осигури финансиране и обезпечаване на процеса по набавяне, сертифициране и т.н. на устройствата. Може да го направи изпълнителната власт.

Сега ЦИК получи финансиране и закупи машини, като търгът бе спечелен от "Сиела Норма". Това струваше около 43 млн. лв., но инвестицията е дългосрочна. Оттук нататък машините само ще се настройват за съответния вид избори.