Централната избирателна комисия взе кардинално решение за спиране на машинното гласуване във Велико Търново.

Това обяви преди малко на брифинг говорителят на Комисията Димитър Димитров. 

Както Клуб Z вече писа - оказа се, че в града има проблем при въвеждането на кандидати за депутати в софтуера на машините. Първите трима от кандидатите на "Демократична България" са въведени на последните места в листата.

Именно затова и ЦИК взе генералното решение за спиране на възможността за гласуване по този начин. Гласовете на хората, които обаче вече са дали своя вот на машина, ще бъдат отчетени. 

За целта ЦИК ще направи отделен частичен протокол. Ще се броят и преференциите, но по сложен и малко объркан начин. Тъй като реалните водачи на листите са отишли на последните места, ЦИК ще смята преференциите, дадени за водачите в сбърканата бюлетина, за глас, даден за тези на последните места (тоест за истинските водачи). Така би трябвало да се поправи грешката според Комисията. 

Тепърва ще се търси как се появил проблемът и кой носи отговорност за него. 

Иначе - проблеми с машините на друго място в страната няма, уверяват от ЦИК. Изборният ден върви нормално, но към момента от комисията нямат възможност да дадат данни за избирателната активност. 

Всички секции в чужбина са открити, с изключение на една, която не е - заради решение на местните власти, свързано с противоепидемичните местни мерки. 

Прекратяват машинното гласуване и в Добрич? 


След като ЦИК обяви преди часове, че прекратява окончателно машинното гласуване във Велико Търново, стана ясно, че подобна съдба може да последва и Добрич. По информация на БНР в града е започнало преустановяване на този тип подаване на вота. Причината е в установени несъответствия в имената и номерата на кандидати, както и квадратчето за „не подкрепям никого“.

От РИК очакват решението на ЦИК по казуса.

Подадени са редица сигнали за за разменени имена и номера на кандидати от различни партии, както и на възможност за гласуване с „не подкрепям никого".

„Имаме сигнали от секции, поетапно преустановяваме, очакваме ЦИК да се поизнесе, сезирани са. Има разменени, дублиращи имена, липсва квадратчето „не подкрепям никого“.  

Подаден е сигнал и за гласуване с фалшиво ЕГН в една от секциите в Добрич, лицето е задържано и е предадено на прокуратурата.