Цифровите зелени сертификати, които Еврокомисията трябва да представи днес, ще позволяват на страните от ЕС да избират руски или китайски ваксини, пише „Политико“.

Това гласи планът на ЕК, до чието копие изданието е получило достъп.

Документът предвижда всяка страна, позволяваща ваксинираните хора да не подлежат на свързаните с пътуванията ограничения като тестване и самоизолация,  да приема ваксинационните сертификати на другата страна при същите условия.

Изрично е изтъкнато обаче, че това задължение се разпростира само върху одобрените от ЕС ваксини против COVID-19. Което означава, че руската ваксина „Спутник V“ и китайската „Синофарм“ няма да бъдат покрити, въпреки че някои държави от ЕС като Унгария, ги използват. Също така е отбелязано, че страните членки могат да изберат да приемат руски и китайски ваксини по свое усмотрение.

Това не трябва да пречи на страните да решат да приемат сертификати, издадени за други ваксини срещу COVID-19, пише в проекта.

Имунизационният документ не може да бъде предпоставка за упражняване на права за свободно движение, нито за използване на трансгранични услуги за пътнически транспорт, като авиокомпании, влакове, автобуси или фериботи, се казва още в предложението.

То включва също така планове за сертификат за оперативна съвместимост.Целта е подобряване на приемането на резултатите от тестовете в други страни от ЕС, въпреки че все още зависи от държавите-дестинации да определят за колко време отрицателният сертификат от тестване трябва да се счита за валиден.

Необходим е и оперативно съвместим сертификат за възстановяване, изтъкват от „Берлемон“. Той ще гарантира, че пациентите, които са имали COVID-19, но могат да продължат да имат положителен тест, въпреки че вече не са инфекциозни, не са ограничени от пътуване. Този документ не трябва да се издава по-рано от 20 дни след първите положителни резултати от теста.

Личните данни, предоставени в сертификата, ще бъдат ограничени до „строго необходимото“. Те ще включват информация като марката на взетата ваксина, както и датата и мястото на ваксинацията.

Зеленият цифров пропуск ще осигури много високо ниво на защита на данните. Само съответните национални органи в държавата на местоназначение,  както и трансграничните транспортни услуги, ще използват личните данни, за да проверят ваксинацията на човек, тест или състояние на възстановяване.

Сертификатът не трябва да изисква база данни на ниво ЕС.

Планът също така има за цел да ограничи ненадеждни или фалшиви резултати от тестове, които според ЕК представляват значителен риск за общественото здраве.

Сертификатът ще бъде безплатен и ще бъде достъпен за гражданите на ЕС и членовете на семействата им независимо от тяхното гражданство. Той ще бъде достъпен и за хора, които нямат гражданство на ЕС, но живеят на територията на Съюза.

Еврокомисията предупреждава, че нейният план не трябва да се разбира като насърчаващ ограниченията на страните за свободно движение, въведени в отговор на пандемията, изтъква „Политико“.

Проектопредложението обаче не пречи на притежателите на сертификати да продължат да спазват карантина или ограничения за тестване. На тях дори може да бъде отказано влизане. Но проектът изисква властите да предупреждават други държави от ЕС и Комисията за всяко от тези ограничения поне три дни преди въвеждането им, заедно с обосновка, точен обхват и продължителност.