Еврокомисията ще представи идната седмица цифров зелен сертификат срещу COVID-19. Това ще позволи да бъдат намалени или премахнати някои от ограниченията, наложени сега.

Съобщението направи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя говори след видеоконференция с участието на вътрешните министри от страните членки на ЕС.

„С този документ можете да покажете, че имате отрицателен PCR тест, антитела или сте инжектирани с ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Ще можете много лесно да покажете чрез вашия айфон, че не предавате зараза или че рискът да я предадете е много нисък, когато пътувате“, изтъкна Йохансон.

Но допълни, че това е нещо, което трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и Европарламента, преди да влезе в сила.

Сертификатът няма да бъде механизъм за ограничаване на пътуванията. Напротив – той ще ги улеснява. Така смята Едуарду Кабрита – министър на вътрешната администрация на Португалия, която е ротационен председател на Съвета.

На видеоконференцията Илва Йохансон изтъкнала, че от шофьорите на камиони, преминаващи през вътрешните граници в ЕС, не трябва да се изискват PCR тестове.

„Знаем, че при тях равнището на заразяване е много ниско. Затова те трябва да преминават транзитно. А ние не трябва да спираме свободното движение, особено на вътрешния пазар“, каза еврокомисарят.