Ако заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вариант с редуване присъствено и онлайн обучение. Засега е сигурно, че учениците от 5.-12. клас остават вкъщи до 11 януари.  А след анализ на данните за новия щам на коронавируса, ще се вземе решение как да се действа след тази дата. При връщането им в клас, учениците след четвърти клас задължително ще трябва да са с маски, за по-малките все още текат дебати и за тях решението ще се взима персонално от директорите на училища.

Това съобщи по бТВ в сряда просветният министър Красимир Вълчев и добави, че при спад се планира изпитите и практиките за големите ученици да бъдат в клас.

"Ако има нов щам, ще анализираме ситауция. В момента решението е взето въз основа на сегашните данни", каза той по повод връщането в клас от 4 ануари на учениците от началния курс на обучение.

"Затваряме, когато е необходимо, отваряме, когато е разумно", твърди още министърът.

 

„Ще разрешим някои дейности при 5.–12. клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики“, каза Вълчев.

МОН обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1. до 6. клас Изпитите след десети клас не се смята да отпаднат тази година.

„Миналата година Националното външно оценяване не отпадна заради обучението в електронна среда, а защото искахме да минимизираме необходимостта от връщането в училище. Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините“, каза още той.

Според него засега загубите в обучението не са големи.

Обсъждал се вариант учебната година да почне от 1 септември

Относно удължаването на учебната година през лятото, Вълчев уточни, че високите температури през юли и август изключват подобна възможност. Той допълни, че се е обсъждал вариант следващата учебна година да започне от 1 септември, но "на нас проблемът ни не е началото на учебната година, а краят".

Статистиката показва, че 66 преподаватели са загубили битката с COVID-19. По думите на просветния министър всеки осемдесети жител на страната е учител, а броят на починалите преподаватели е пропорционален на общия брой жертви на заразата.

Ще се ваксинират ли учителите

Вълчев обясни, че се правят предварителни проучвания за нагласите на учителите за ваксинирането, но все още не е започнало изготвянето на списъци.

„Имаме 20%, които категорично са заявили, че ще се ваксинират, под 15% са заявили категорично, че няма да го направят и една голяма група казва, че ще изчака“, каза министърът.

И добави, че той лично ще се имунизира срещу COVID-19: "Категорично ще се ваксинирам, аз вярвам на науката".

Според него не е било грешка учебната година да започне присъствено, защото в края на лятото епидемичната обстановка в страната го е позволявала.

„Не можем да твърдим, че училищата са основният фактор за разпространение на заразата, имаме достатъчно изследвания, публикувани в реномирани издания, които показват, че училищата допринасят, но като цяло, децата не са тази среда, която допринася повече от друга за разпространението“, допълни Вълчев.

Просветният министър повтори за пореден път своята добре известна теза, че малките ученици и децата в градините допринасят по-малко за разпространението на COVID-19, затова правителството е взело решение те да се върнат в клас от 4 януари 2021 г.

„Трябва да признаем, че електронното обучение не е пълноценна алтернатива, но е по-добрата на никакво обучение. Увеличава различията", каза още министърът.

3 на сто от учениците не са обхванати в електронно обучение

Заради липса на устройства 3%, или 18 хил., от българските ученици не са обхванати от електронното обучение. Вълчев обясни, че от МОН са осигурили 32 хил. устройства през настоящата учебна година и продължават да доставят техника.

„Изградихме облачна инфраструктура, която ще ни върши работа и след епидемията – всеки един ученик ще има профил, в който ще бъде цялото му учене“, отчете още Вълчев.