Учениците от първи до четвърти клас, децата в детските градини и яслите се връщат присъствено на 4 януари 2021 г. От 1 януари започват да функционират музеи, кина, галерии, които досега бяха затворени. При 30 на сто заетост на капацитета им.

Забраните за моловете остават с изключение на хранителни магазини, банки, аптеки и т. н., които и досега могат да работят в тях. Продължава забраната за конференции, конгреси до 31 януари. Нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите, кафенетата също остават затворени дотогава. Както и спортните зали.

Местата за хранене към хотелите ще могат да работят, но при вечерен час и при 50 на сто заетост. Нямаше уточнение за датата, от която те ще заработят. Дали от 1 януари или от 22 декември, което би означавало, че ще действат и по време на празниците. Те трябва да организират работата си така:

- трябва да има график за закуска, обяд и вечеря в няколко смени, за да има отстояние между хората и да са заети не повече от 50% от местата
- трябва да има вечерен час до 22 часа.

Организираните (от туроператори) групови екскурзии ще продължат да са забранени и след 21 декември.

Това изброи като мерки здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в България. Предложенията бяха анонсирани вчера, но обявени официално като факт днес. Самата заповед на министъра се очаква по-късно днес или утре сутрин, с което мерките ще бъдат нормативно скрепени. 

"Считаме, че тези мерки ще продължат да дават ефекта, който търсим", каза Ангелов.

Просветният министър Красимир Вълчев допълни, че за учениците от пети до двайнасети клас допълнително ще се прецени, като те остават в дистанционно обучение поне една седмица след 4 януари, но по думите му те ще се върнат в клас преди 31 януари. Според него изследвания показвали, че децата до четвърти клас разнасят заразата много по-малко, той повтори и известната си теза, че обучението в електронна среда става нефеективно за по-малките ученици след втората седмица.

Вълчев припомни, че родителите, които искат да продължат с обучението в електронна среда, могат да подадат заявление за това. Такава инициатива могат да поемат и общините през Националното сдружение на общините, обясни министърът на образованието.

Изключението за присъственото обучение на най-малките деца и ученици засега не важи за дейностите по интереси

"Следим всяко едно число със загриженост и при необходимост винаги можем да коригираме позициите си. Проблемът, който трябва да ни притеснява, са не затворените заведения, а затварянето на детските градини и училищата, както и спортистите. Образованието и спортът са двата стълба в нашето общество, които дават здрава и умна нация", каза здравният министър.

И продължи мотивационно:

"Най-големият проблем за един спортист са контузиите. В момента Министерството на здравеопазването се явява като контузия за българските спортисти. Тези решения се вземат много трудно, това е, което ни притеснява. Длъжници сме на българското образование и на българския спорт. Наясно сме обаче, че за да печелят децата олимпиади, за да побеждават българските спортисти, те трябва да са здрави."

Здравният министър допусна, че е възможно да бъде разрешен и индивидуалният спорт за деца, но изрично отбеляза, че му предстоят допълнителни разговори с министъра на спорта Красен Кралев. "Ще имаме конкретен текст, който да касае разрешението на индивидуалните спортове", каза още Ангелов.

Разговори той ще има и с министъра на културата Боил Банов за последно доуточняване кои културни институции ще заработят, като спомена, че Банов имал резерви по отношение на кината.

"Не е достатъчно българите да са излекувани. Искам да са здрави"

„Не е достатъчно българите да са излекувани. Аз искам те да са здрави”, повтори Ангелов няколко пъти.

Като обясни, че не е доволен от данните - защото заетостта на болничните легла остава висока, както и натискът върху здравната система. Не спада и смъртността.

По отношение на заболеваемостта за 14-дневен период България е на 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство. Тя е 438 души на 100 хил. На трето място е страната на Балканите след Сърбия и Северна Македония. България е на второ място по смъртност в ЕС след Словения с 21,4 на души на 100 хил. 

Средно за ЕС тенденцията за заболеваемостта е плюс 4,8,  за България е - 4,5%.

"Има основания за оптимизъм, но много начален, много плах. Благоприятна е тенденцията. Започваме да виждаме как това се отразява и на хоспитализациите, но все още не е и на тежките случаи и смъртността", отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-ниска е заболеваемостта в Кърджали - 144 души на 100 хил. Най-висока е в Бургас - 778 на 100 хил. През последните дни в София заболеваемостта е паднала под 500 на 100 хил., отбеляза още Кунчев.

Той допълни, че заедно с министъра на икономиката Лъчезар Борисов ще имат среща с представители на веригите за хранителни и нехранителни магазини, тъй като при предната заповед е имало груби нарушения, които по думите му "нямаме намерение да допуснем сега". Кунчев добави, че ако ситуацията продължава, ще се стигне до спиране на тяхната работа.

Мутафчийски: Колкото се може повече хора да се ваксинират и да спрем тази агония

Според началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски има известен оптимизъм след въвеждането на последните мерки.

За София заболеваемостта беше над 1200 на 100 хил. души, в момента е двойно по-малка, даде пример той.

"Има сериозен оптимизъм в това, което се случва, но не е достатъчен. Особено по отношение на смъртните случаи и заетостта на реанимационните легла.

Щабът винаги е изповядвал философията, че трябва да има по-малко заболели и загинали, за да стигнат повече българи до ваксините. Трябва да бъдем още по-мотивирани да се запазим здрави и колкото се може повече хора да бъдат ваксинирани и да спрем тази агония. Това е единственият начин и призовавам всички български граждани да се ваксинират.

Призовавам всички колеги да са компетентентни, да се запознаят с ваксините, защото от всеки лекар се очаква да бъде последна инстанция, да каже на пациентите си, че тези ваксини са надеждни, или да им каже - имате сериозно заболяване, трябва друга ваксина", каза Мутафчийски, който започна масирана кампания във ВМА "Аз ще се ваксинирам".

По отношение на ваксините доц. Кунчев отбеляза, че с изтеглянето на сроковете за по-ранна регистрация на ваксината на "Пфайзер" от европейския регулаторен орган и очакваното ѝ признаване от ЕК на 23 декември тя ще дойде и в България преди Нова година. Но се чака точната дата, която трябва да е една и съща за всички страни в ЕС.

Малко по-късно през деня от Европейската комисия съобщиха официално и датата - 27 декември.

Борисов: Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките

"Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок.“

Това каза премиерът Борисов в началото на съвещанието преди брифинга, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът отбеляза, че въпреки че броят на заболелите у нас е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост. „Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки“, категоричен бе премиерът Борисов.