Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ваксината на Pfizer-BioNtech може да се появи на пазара в ЕС още на 23 декември.

Това стана ясно днес от думите на зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас, отговарящ а насърчаването на европейския начин на живот.

Както вече бе съобщено, очаква се на 21 декември Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да огласи решението си за ваксината.

„Ако това е така, Комисията е готова да даде официално разрешение за пускане на пазара със свръхзвукови бързи процедури. Това може да стане до два дни след разрешението“, заяви Схинас пред Европарламента.

И изтъкна, че обикновено срокът за такова разрешение е два месеца.

Комисарят участва в дебат за подготовката на стратегията на ЕС за ваксинирането срещу COVID-19, включително за външното й измерение.

„Това значи, че ако всичко върви добре, ваксината ще бъде коледен подарък за всички европейци“, каза още Схинас.

Еврокомисарят припомни също, че към средата на януари ЕМА ще излезе със становище и за другата ваксина – тази на Moderna. Извършва се и преглед на лекарствата на Astra Zeneca и Johnson & Johnson.

След разрешенията ЕС ще има достъп до тези ваксини за всички европейски граждани едновременно. Затова страните членки трябва да са приключили ваксинационните си планове.

Маргаритис Схинас бе категоричен, че Европа ще даде разрешение при едно единствено условие – безопасността.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.