"Много е рано да говорим за разхлабване на мерките. До четвъртък-петък ще направим анализ кои мерки да разхлабим. Ще настоявам мерките да останат такива, каквито са. Всеки човешки живот е важен."

Това каза в понеделник сутрин министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред журналисти.

Той подчерта, че личното му мнение е, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени.

"По отношение на детските градини и училищата според мен на 21 декември е рано да бъдат отворени, тъй като предстоят коледни, новогодишни празници. (Всъщност въпросът за връщането на учениците преди Коледа не стои, тъй като коледно-новогодишната им ваканция беше удължена с дните и до 24 декември - бел. ред.). Предстои да вземем решение за ресторантите и големите търговски обекти. Личното ми мнение като министър знаете какво е - настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани, защото ако продължаваме да плащаме цената от 150 загубили живота си българи на ден, не е добре", каза още Ангелов.

Той добави, че е "добре, че заболеваемостта падна под 600 хил. в момента, това ни дава глътка надежда".

След 21 декември приравняване на антигенните тестове?

Проф. Ангелов и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицинския персонал в страната.

„Близо 1,200 млн. антигенни теста ще достигнат до всички болници до края на тази седмица", каза той.

Министърът добави, че комисията работи по процедурата за признаването на този тип тестове. Той очаква тя да приключи до 21 декември. След това хората с клинична картина и положителен антигенен тест ще бъдат включвани в статистиката.

По негови думи в много държави този тип тестове не се признават.

"Ние много държим на наличието на симптоматика, на клинична картина. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете - пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина, ще попадат в хипотезата на пациент, доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани", обясни Ангелов.

Той добави, че личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да насочват с направленията, които в момента издават.

Относно предпазните средства той увери, че те ще достигнат до всички РЗИ в страната.

"Искам да съм първият ваксиниран"

"Днес в 16 часа шестимата директори на РЗИ (на шестте ваксинационни региона - бел. ред.) ще бъдат при мен на среща. След нея ще видим какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици", каза той и уточни, че процентът е много различен -  варира между 20 до 48 на сто.

Проф. Ангелов изяви желание да е първият ваксиниран и добави, че това е отговорност на всеки един лекар. Благодарение на ваксините сме преминали през много инфекции, които са довели до загубата на много животи.

"Светът е оцелял, защото се е ваксинирал", обясни той.

"Аз не попадам в първата фаза, защото не съм лекар на първа линия. С този акт обаче искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е безопасна и ефективна. Гражданите трябва да бъдат спокойни. Ваксината, която ще си поставят, е минала всички фази на клиничните изследвания. Тя ще ни спаси от заразата. Надявам се да бъда първият ваксиниран у нас", каза още Ангелов.

Той уточни, че докладът за причините за повишената смъртност в страната, който е възложил на Националния център за обществено здраве и анализи, не е готов.