Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"!! АЗ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ !!"

Така - с този размер на шрифта и множество удивителни знаци - началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и член на националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски поде кампания в полза на ваксинирането срещу COVID-19.

Мутафчийски отправя чрез фейсбук профила на болницата, както и чрез сайта й, призив до всички граждани, споделяйки в лично качество своето решение относно ваксинирането. Сниман е в кабинета си, с костюм, а не с униформа, както бяхме свикнали да го виждаме по време на т.нар. първа вълна, когато генералът играеше основна роля в борбата с вируса.

"Това е единственото вярно и отговорно решение, за да не допусна да бъда източник на зараза към моите пациенти, колеги, приятели, близки, майка, баща.

Призовавам моите колеги да се информират от научни източници, да бъдат на нивото, на което се очаква от тях, за да са полезни за своите пациенти и да дадат верните съвети.

Медицината се развива с гигантски крачки. А изискванията към нас са да бъдем непрекъснато на пулса на времето, с промените, които се случват в медицината, за да може да дадем вярно послание.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS

Началник на ВМА"

Вчера заявка, че ще се ваксинира даде и премиерът Бойко Борисов.

"Щом ми дойде ред, се ваксинирам", заяви той.

Борисов обаче не направи това официално или като призив към хората, а като вметка в разговора при едно от поредните си живи включвания от обиколките из страната, излъчвани в профила му във фейсбук. В случая - в завода на "Бул Био", като визитата следваше правителственото решение от малко по-рано през деня за отпускане на 22,2 милиона лева за българската компания за разработени инвестиционни проекти.

Заявката на Борисов пък следва тази на президента Румен Радев, който на въпрос отпреди ден "Готов ли сте да се ваксинирате?", заяви:

"Що се отнася до мен, виждате, че първата партида е за 60 000 човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече. Това са възрастните хора, лекари, учители, полицаи, фармацевти, социални работници, служители в търговията и в транспорта. Така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за ваксина от тази категория хора."

Заради думата "ако" обаче Радев бе подложен на обществена критика - че вместо да даде добър пример в полза на ваксината, подклажда тези, които се колебаят дали да си я поставят и скептицизма относно нейната ефикасност.

Иначе, както е известно, по план първо ще бъдат ваксинирани хората на първа линия в борбата с коронавируса, после най-възрастните.

Ключови думи

Коментари

 's picture

Kruger

Какъв рицар!

Не заради себе си, заради другите щял да се имунизира. Ами нали те ако мислят, че това е добре, сами могат да се имунизират. Ако не го направят няма нужда някой да се преструва на отговорен за тях. Всеки отговаря за себе си, решенията и действията си. Хайде без тези казармени номера, изтъркаха се.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

??????

Къде? В некое гръцко хотелче ли? Пък и да да почакаме да доде документацията от ЕС за ваксината.. Щото вече е забранена за бременни, от вчера за тези с алергии от храни и лекарства, днис за тези с инфекциозни заболявания.. Да не се изненадаме, че и за диабетици, сърдечно болни и т.н. няма да е приложима.. Щото засега само на здрави е изпитвана..
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А и това да не пропускаме..

В Швеция и Норвегия вече доказаха, че щама от КОВИД НОРКИТЕ заобикаля щамаовете от КОВИД ПРИЛЕПИТЕ И ПИНГВИНИТЕ.. За които е разработена ваксината.. А ние норките си ги пощадихме. Че и 80 норкогледачи в приоритета за ваксиниране турнахме..„ Да не се окаже, че и у нас ще се развихри щама от ковид норки..За който няма ваксина.. А като си спомним как бастисахме стада с овце, козички и свине от задните дворове.. Таз милозливост на НОЩ-а и правителството към норките може скъпо да ни струва..

===

Всяка ваксина първоначално е забранена за бременни. То не е защото е доказано опасна, а защото се взимат специални мерки, за да може да не се рискува живота на най-уязвимите.

Генерал Морко

Би трябвало да знае, всеки ваксиниран екземпляр продължава да пренася вируса колкото и всеки неваксиниран.

...

Говорите глупости. Ваксинираният човек не може да пренася и да заразява с вируса. Това е целта на ваксинацията.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.