"!! АЗ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ !!"

Така - с този размер на шрифта и множество удивителни знаци - началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и член на националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски поде кампания в полза на ваксинирането срещу COVID-19.

Мутафчийски отправя чрез фейсбук профила на болницата, както и чрез сайта й, призив до всички граждани, споделяйки в лично качество своето решение относно ваксинирането. Сниман е в кабинета си, с костюм, а не с униформа, както бяхме свикнали да го виждаме по време на т.нар. първа вълна, когато генералът играеше основна роля в борбата с вируса.

"Това е единственото вярно и отговорно решение, за да не допусна да бъда източник на зараза към моите пациенти, колеги, приятели, близки, майка, баща.

Призовавам моите колеги да се информират от научни източници, да бъдат на нивото, на което се очаква от тях, за да са полезни за своите пациенти и да дадат верните съвети.

Медицината се развива с гигантски крачки. А изискванията към нас са да бъдем непрекъснато на пулса на времето, с промените, които се случват в медицината, за да може да дадем вярно послание.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS

Началник на ВМА"

Вчера заявка, че ще се ваксинира даде и премиерът Бойко Борисов.

"Щом ми дойде ред, се ваксинирам", заяви той.

Борисов обаче не направи това официално или като призив към хората, а като вметка в разговора при едно от поредните си живи включвания от обиколките из страната, излъчвани в профила му във фейсбук. В случая - в завода на "Бул Био", като визитата следваше правителственото решение от малко по-рано през деня за отпускане на 22,2 милиона лева за българската компания за разработени инвестиционни проекти.

Заявката на Борисов пък следва тази на президента Румен Радев, който на въпрос отпреди ден "Готов ли сте да се ваксинирате?", заяви:

"Що се отнася до мен, виждате, че първата партида е за 60 000 човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече. Това са възрастните хора, лекари, учители, полицаи, фармацевти, социални работници, служители в търговията и в транспорта. Така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за ваксина от тази категория хора."

Заради думата "ако" обаче Радев бе подложен на обществена критика - че вместо да даде добър пример в полза на ваксината, подклажда тези, които се колебаят дали да си я поставят и скептицизма относно нейната ефикасност.

Иначе, както е известно, по план първо ще бъдат ваксинирани хората на първа линия в борбата с коронавируса, после най-възрастните.