Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От Видин, през Варна и Шумен, до Благоевград. С такъв замах действа бившата дясна ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов, по създаването на структури на бъдещата си партия "Републиканци за България", обезкървявайки по пътя ГЕРБ. 

Ако досега Цветанов действаше тихомълком, а за "похищенията" му научавахме или от непроверени като достоверност сайтове, или от регионалните медии, то от няколко дни той сам публикува в профила си във фейсбук снимки и информация за срещите си в страната, в т.ч. с дългогодишни знакови кметове на ГЕРБ, вече бивши.

"Имаме около 70% покритие в страната" - коментира пред Клуб Z Цветанов, с уточнението, че не става въпрос само за недоволни от ГЕРБ членове и активисти, а и за изцяло нови лица.

И изброява: Видинско, Благоевградско, Шуменско, Кюстендилско, Пернишко, Плевенско, Варненско, Русенско и... чужбина.

Плюс-минус

Какъв е общият брой на членската маса на "Републиканци за България" (РБ) Цветанов засега не казва. В края на октомври щяло да е ясно, когато "всичко ще е окомплектовано". Не може да каже и каква част от актива на ГЕРБ е напуснала, за да се влее в редиците на новата формация.

Обърнахме се с този въпрос към пресцентъра на ГЕРБ, като сложихме "начална точка" месец май - когато 48 активисти на партията във Видин обявиха групово сдаване на партийните книжки. Поискахме информация и за новоприетите паралелно членове. И ето какво ни отговориха оттам, като уговорката тук е, че не може да се твърди, че напусналите автоматично отиват в РБ:

Май: напуснали 58, новоприети - 19

Юни: напуснали 77, новоприети - 342

Юли: напуснали 65, новоприети - 307

Август - новоприети 71. Информация за напусналите миналия месец от ГЕРБ не могат да дадат на този етап, защото все още не били пристигнали в централата всички регистри.

Или според данните, предоставени от управляващата партия - напусналите са 200 души (от май до края на юли), а новоприетите - близо 740.

Всичко е даденост

"Наблюдавам процеса - ГЕРБ напускат активни, качествени хора, хора с високо ниво на подготовка. От ГЕРБ са възприели административно поведение към тях, възприеха, че всичко е даденост", смята Цветанов.

По думите му днес се очаква около 20 души да напуснат варненската структура и около 25 тази в община Бойчиновци. Вълната във Видинско започна през май и продължи през юни, начело с бившия кмет на града Огнян Ценков и бившата областна управителка Албена Георгиева. 

Миналата седмица бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов също обяви, че напуска партията. Камбитов бе начело на града два мандата, а на местния вот миналата есен загуби на балотаж. И така няколко дни след напускането си на ГЕРБ той се озова на среща, даже като неин домакин - на Цветанов с граждани и потенциални бъдещи активисти и членове на "републиканците". Репортаж на вестник "Струма" разказва за тази среща. Залата на историческия музей била "препълнена", участвали още също загубилият местния вот в Банско - пак дългогодишен кмет - Георги Икономов, както и екскметът на Сандански Кирил Котев - също загубил на балотажа миналата есен. Котев напусна постовете си в ГЕРБ още в края на 2019-а. Според "Струма" присъствали още: "цялата администрация на Камбитов, учители, ръководители на институции, известни бизнесмени".

Този уикенд ГЕРБ напусна и координаторът по въпросите на малцинствата в Шуменска област Гюнай Исмаил, като това бе потвърдено от пресцентъра на партията след наше запитване. По данни на Цветанов с него са тръгнали около 50 души, като се очаквало да станат 200. Според разпространено от сайта "Фактор" писмо, с което Исмаил заявява напускането си, мотивите му са, че "ние, българските турци, повярвали на ГЕРБ, сме предадени и продавани на ДПС от ръководството на собствената си партия".

По света и у нас

"За мен бе удоволствие да се срещна с прекрасните хора на село Плетена, община Сатовча. Благодарен съм, приятели, за това, че заедно обсъждаме учредяването и целите на новия политически проект Републиканци за България. Благодаря сърдечно и на Венци Манов (местен бизнесмен, б.р.) лично, че е част от каузата ни и заедно ще изградим местната структура на Републиканци за България."

"Благодаря на всички вас, приятели, от Кюстендил, Сапарева Баня, Бобов Дол и Дупница за организационната работа, която сте свършили за толкова кратък период от време. Само заедно ще успеем с новия политически проект Републиканци за България!"

Това пък гласят послания на Цветанов от профила му от последните няколко дни. Става въпрос за организационни срещи в гореописаните общини. За Кюстендил Цветанов казва, че малко хора са напуснали ГЕРБ и са се влели в бъдещия проект. Там структурата щяла да е от предимно нови хора. Нови ще са и в Перник, Пловдив, Русе. Във Варна ще има и напуснали, и нови. Що се отнася до София - Цветанов посочва, че повече се е фокусирал върху страната. Но допълва, без да издава имена, че ще има много център-дясно ориентирани хора.

"Голяма подкрепа имаме и от чужбина", заявява още.

А на въпрос защо в качеството си на силен на деня в ГЕРБ забрави обещавания отдавна многомандатен избирателен район чужбина, заяви, че лично той бил настоявал за такъв, но нямало политическа воля от нито една партия.

"Републиканци за България" трябва да се учреди на 27 септември. В Инициативния комитет щяло да има 100 души, а учредителите са 1000 (по закон нужната бройка за учредяване на партия е наполовина и за двете). Независимо предсрочни или редовни ще са следващите парламентарни избори, Цветанов дава зявка за участие.

Коментари

Думата "републиканци" е заблуждаваща...

Автор: Боян ЧУКОВ Неговата партия ще бъдат аватар на американските неокони или либералните глобалисти В проекта на Цветан Цветанов са изложени основните политически вектори на политическата формация Републиканци за България. Думата "републиканци" е заблуждаваща. Цветан Цветанов и неговата пария ще бъдат аватари на американските неокони или либералните глобалисти. Наричани още хилъристи. Аватари на Демократическата партия на САЩ. Новата партия ще има едино голямо предимство пред останалите политически формации. Грантовите НПО-та и гъстата мрежа на соросоидите в България, които имат доминиращи позиции в националните медии ще обслужват властовите стремежи на Републиканци за България. Ще играят ролята на "будното гражданско общество".

ДПС > герб + бсп + оп + воля

Това просто е номер прогледналите прости хора недоволни от СИК-аджията да има къде да отидат освен в партията на Трифонов. Накрая ще се получи ефектът ВОЛЯ - при нужда ще лобират. А че ще получат от стотиците хиляди мъртви души, заедно с БСП и ГЕРБ за мен поне не е тайна.
Мартин Иванов's picture
Мартин Иванов
Мартин Иванов

услуга

По-скоро им прави услуга, като ги лишава от жадни за власт и пари функционери от цялата страна!

Плъховете какво правят?

Напускат потъващия кораб. И се катерят на една гемия, ама и тя пробита.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

И името е тъпо като самия Цецо. А партията му - гладна кокошка просо сънува. Хора кото не се добраха до постове , са се наредили на опашката. Надяват се Цветанов да ги уреди с пост ако спечелят. Поредната партия със силно желание за власт, ама без покритие. Много скоро Цецо ще остане без "армията " си. Поне апартамента ще му остане.
 's picture

:)

Разделиха

се двамата сиамски близнаци. Ега не се намерят тарикатчета да кажат "а Цвъки десен, атлант, пронатовец" и други щуротии, само за да се кълчотят и прилепват да бранят статуквото.

Нищо не прави Цветанов

Все едно да се надигнеш от трън, та да седнеш на глог.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.