Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-големият сайт за видеосподеляне YouTube промени критериите си за това както е HD - high definition - качество на видеоклипа. Вече само клипове с резолюция от поне 1080p се считат за такива. Доскоро в тази категория бяха и 720p видеата.

Това е видно в настройките на клиповете, които се достъпват с традиционното зъбчато колело.

Промяната е неочаквана, и не влияе на възприетите индустриални стандарти, но е разбираема - 720p отдавна не се третира като "висока резолюция" от потребителите.

Терминът "висока разделителна способност" се ползва за видео още от далечната 1936 г., като тогава се отнася за видео с абсурдно ниските 30 реда резолюция. През първите години на дигиталното видео стандартните резолюции по света бяха 360p, 480p.

В началото на 21-ви век се появиха първите монитори и телевизори с резолюция 720p (стандартно 1280х720 пиксела, но и 960х720 пиксела) и 1080p (1920x1080 пиксела). Първият тип бе наречен просто HD, или HD Ready - чисто маркетингов трик. 1080p пък бе кръстено FullHD. Малките резолюции пък бяха наречени SD - Standart definition.

През последното десетилетие пък все повече навлизат по-големи резолюции - UHD, 4K, 8K. Мнозинството от екрани по света все още са 1080p, все още в употреба са и множество 720p екрани - на бюджетни лаптопи, малки монитори и таблети.

Какво се възприема като "висока резолюция" от хората обаче се промени и все повече очакваното от HD е да бъде поне 1080p. YouTube съответно се съобразява с това масово разбиране.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.