Историята с това "кой проспа лотарията" и с какви политически протекции се е ползвал през годините собственикът й Васил Божков преживява своеобразен ренесанс. Темата бе на дневен ред в началото на годината, когато държавата реши да национализира лотарийните игри, какъвто бе част от бизнеса на Божков, чрез измененията в Закона за хазарта, но пак стана актуална - след като преди ден бизнесменът с 11 обвинения даде интервю за бТВ от Дубай. В него обяви, че на тема хазарт е общувал само с финансовия министър Владислав Горанов. Божков заяви, че Горанов го е пращал при председателите на Държавната комисия по хазарта, че министърът е информиран за различните видове таксуване на игрите и се закани да сезира прокуратурата. Имал и "доказателства" за тези разговори - без да посочи какви.

Покрай това интврвю изплува и името на бившия зам.-министър на финансите и депутат от левицата Георги Кадиев, който в годините назад има дейно участие в различни изменения на Закона за хазарта. Както Клуб Z вече е писал, с "поправката Кадиев" през 2013-а депутатите дружно (в т.ч. ГЕРБ) пропускат да обложат лотариите. Това дава възможност на Националната лотария да натрупа първоначален капитал. Година по-късно следва корекция на пропуска - по инициатива на самия Кадиев, и на ГЕРБ.

Най-новата история на сагата е известна - след пет години по-ниско облагане на лотарийните игри държавата откри, че било незаконно и претендира за невзети 700 млн. лв. Бизнесът на Божков бе отнет, а самият той се озова в Обединените арабски емирства малко преди да му бъдат повдигнати обвинения.

Така стигаме до днес, когато Кадиев гостува в сутрешния блок на бТВ, където отново разказа за оказван му натиск още през 2006 г. от тогавашния му началник - финансовия министър Пламен Орешарски, да не се приема завишаване на ставката за облагане на хазарта от 8 на 10 на сто върху залозите. Това се случило след совалки със самия Божков, твърди бившият зам. финансов министър и депутат от левицата.

Историята е вече известна. В министерството тогава изготвили проект, с който данъкът за хазарта се увеличава. Поправката е минала през заседание на Министерския съвет и трябвало да влезе в парламента за гласуване. Тогава Васил Божков отишъл при Пламен Орешарски, след като преди това е провел среща с Кадиев - неуспешна. След срещата Орешарски - Божков министърът написал резолюция до Кадиев "да остане 8 на сто". Проектът обаче не можело да се върне в МС, след като вече е гласуван.

В днешния си разказ Кадиев добави още подробности около онази ситуация. Въпросната поправка стигнала до премиера Сергей Станишев - като арбитър. Той обаче казал: "Заминавам за Афганистан, правете каквото искате." По думите на Кадиев на риск било поставено даже членството ни в ЕС, тъй като изменението трябвало да бъде направено до края на годината, а половин година течали совалки заради настояването на Божков да остане по-ниската ставка. Както е известно, парламентът все пак я вдига до 10 на сто - в последния възможен момент преди новата 2007-а.

През декември 2013 г. депутати от ДПС и БСП начело с Йордан Цонев (ДПС) внасят изменения в Закона за хазарта. В първоначалния вариант на текста, в който се уреждат таксите за "игрите на щастието", предложен от вносителите, формулировката е "издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност".

Вече в залата обаче, при окончателното гласуване на закона, депутатите възприемат редакция на Кадиев, в която вече има изброяване на различни видове хазартни игри – т.е. формулировката не е обща, а много конкретна: "тото, лото, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията".

Народните представители дружно проспиват липсата на "лотарийни игри" и така те не влизат в обхвата на облагането по закона. Тогава "за" предложението на левицата гласуваха 74 депутати от ГЕРБ, 7 от БСП, двама от "Атака". 24-ма от ДПС са "против".

Година по-късно Кадиев сам алармира за този пропуск. Правителството вече е на ГЕРБ, а депутатката Менда Стоянова внася поправка, според която лотариите вече влизат в обхвата на таксуването. За Кадиев се отваря възможността за "двойното облагане".

Така се връщаме към момента, в който според частните компании законът вече им дава възможност да изплащат само 20% от разликата между продадените билети и разпределената печалба - т.е. по-ниското облагане, което пет години е било одобрявано от комисията по хазарта, но което сега дава повод на държавата да си търси 700-те милиона.

Според Кадиев в посочената обща формулировка "хазартни игри" няма обяснение кои са игрите. "А в моя проект пишеше организирани в игрални зали", посочи днес. "Това дава основание на Божков да каже, че лотарията е хазарта игра, съответно може да се облага по различен начин", посочи Кадиев.

На финала бившият депутат попита как е възможно пет години финансовото министерство - принципал на комисията по хазарта, да не знае за "двойното облагане". И посочи, че според него Божков се е ползвал с политически чадър от страна на Горанов. Попита какво означава министърът да праща бизнесмен при шефа на комисията по хазарта - ако не последният да свърши услуга на бизнесмена.

И заяви поименно, че виновници има - и това са вносителите на двуякия текст през 2014-а: Менда Стоянова (сега председател на бюджетната комисия в парламента), Емил Димитров-Ревизоро (сега министър на екологията, доскоро депутат от квотата на ВМРО) и Дияна Йорданова - преди народен представител, а сега зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

"Самият факт, че даваш възможност за двусмислие в закона, за мен означава, че тези, които са го писали, са или изключително некомпетентни, което не е вярно, или има умисъл. За мен категорично има умисъл. Но не мисля, че е на Менда Стоянова или на останалите съвносители. Мисля, че е политическо решение на ГЕРБ. Тези загубени 700 млн. лв. са вследствие на действията на ГЕРБ, не на моите действия", заяви Кадиев.

Самата Менда Стоянова вече е заявявала: законът е ясен, просто никой не го чете.