Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Ако Васил Божков е получил моя консултация как да не плаща данъци - нека го докаже и ще си понеса последствията не само с оставка, но и чрез законодателството."

Това заяви днес на извънреден брифинг за журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, който по-рано през деня стана обект на "атака" от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който говори пред бТВ от Дубай.

Божков заяви, че през цялото време, докато е ръководил своя хазартен бизнес, многократно се е срещал с министър Горанов и че той е бил много добре информиран за всички "движения" в Закона за хазарта през годините - т.е. за всички изменения, правени в него от 2014-а насам (това е годината, в която бизнесът с лотариите е пропуснат в закона като облагане, б.р.).

"Никога не съм твърдял, че не познавам Божков, както познавам и Валентин Златев, и господин Домусчиев, и други бизнесмени", обяви Горанов. 

По време на срещите им обаче винаги било ставало дума за желанията на бизнесмена данъчните регулации за онлайн хазарта да паднат до нивото на тези от т. нар. наземен хазарт. Това пък било нещо, което правителството и ГЕРБ никога не били направили, затова внушението, че Горанов помагал на Божков - било несъстоятелно. 

Финансовият министър беше категоричен, че "независимо от опита за внушение" нямал никакви претенции към Васил Божков освен едно - "през всичките години, докато се е занимавал с хазартен бизнес, той е нарушавал закона, като е внасял по-малко такси". 

Горанов препоръча на Божков да си плати задълженията към хазната, които хазартните му компании дължат. 

"Всеки български бизнесмен, който има неуредени сметки, може да си плати и така няма да бъде преследван от наказателните власти."

И още - повторено беше обяснението на Бойко Борисов отпреди няколко часа, че държавата не отнемала бизнес от Божков, а просто го национализирала, за да генерира приход към спорта и културата, и това било политическо решение. 

Неколкократно Горанов сравни и обвиненията на Божков с тези на "друг бизнесмен, който също прави внушения от чужбина". Стана ясно, че говори за Цветан Василев, който се намира в Сърбия. 

Имаше и други хора, които от чужбина раздаваха обвинения  и твърдяха, че са невинни. Това е нормална и разбираема защитна теза, която е тяхно право. Само да припомня - имаше и други български граждани, които се укриват от правосъдието и твърдяха, че са невинни и ще осъдят България чрез Оманския фонд. Нищо подобно не се случи - те си оттеглиха иска и дори заплатиха разноските по делото."

Разбра се, че оставка от министъра няма да има. 

"Не разбирам аргументите на Божков да иска моята оставка, аз не нося вина, че негови служители с членове на комисията по хазарта са прилагали грешно закона и са ощетили хазната със 700 млн. лв.  След като заплати тази сума, той има моралното право да говори за продължаването на своя бизнес", каза той.

Горанов опита да отговори и на друго обвинение от днес - че е министър на депутата и бизнесмен със съмнителна репутация Делян Пеевски. 

"Как го разбрахте, че съм министър на Делян Пеевски. Срещал съм се с него през 2010 година, но и вие сте се срещали с него (б.р. - обръща се към журналистите). Ако ме видите да правя законодателни инициативи за медиите, списания или вестници, за които съм чувал, че Пеевски има участие, тогава може да ме упрекнете, но да твърдите, че този е на онзи, не е сериозно."

Коментари

 's picture

Бобо

Владито на Горанчето лапето

Владко мама Божков не е твърдял това , само спомена за регулярните ви срещи и контакти , а това че е плащал по малък данък сте го решили ти и сватя ти Менда със приетия от ГЕРБ закон , а Бацко само е дал съгласието си ... и така пет години , за това време колко ти е кихал Божков само ти си знаеш ....
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Браво, Бобо!

Но дали Божков е кихал само на чираците? Браво и на Вал. Симеонов, че разбута нещата! Трябва някой обаче, напр. Ревизоро, да разбута и Лукойл, защо не плаща данъци на бг хазната? Протекторът пак ли е същият? А и 75-те млн. върнаха ли се в ББР или са вече в някои джобове. Така е, щом живеем в смутно време, което сами си го поддържаме.
 's picture

Бобо

Реви Зоро

Приателю специалиста по народни танци ще разбута Лукойл когато ми цъфнат налъмите , този мухъл от години е на разкладка при тях , как не си забелязал това през годините ....
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Една мафиотска държава и един

Една мафиотска държава и един мафиот с волна програма са затънали до ушите в гадости, а някои още по-долни мъжки мисирки се опитват да я умият със саркастични писания за модел "Бащице" и "левскарски ценности".

Тоз пък!

Как да не плаща данъци бе тъпанар!? Той все пак е българин.....за разлика от теб!
 's picture

Ivan Mirchev

Горанов, чао, Влади, чао, Влади, чао, чао, чао

Влади си отива. Да видим дали ще продължи да живее в апартамента на кумеца или ще му намерят някъде по Средиземноморието местенце.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.