И Пламен Орешарски като финансов министър, и сегашното ръководство на ведомството, са подпомагали бизнеса на "Националната лотария" на Васил Божков. А поправката "лотария" спестила на хазната за 2014 г. половин милион лева.

Това заяви в студиото на бТВ бившият депутат на левицата и заместник-министър на Орешарски Георги Кадиев.

Повод да гостува в медията бе фактът, че по негово предложение при гледането на Закона за хазарта през декември 2013 г. са били изброени редица хазартни игри, които да бъдат обложени с такси, но лотарията е била пропусната. Текстът на Кадиев и още седем народни представители мина тогава с гласовете на ГЕРБ. От ДПС бяха против.

Темата стана актуална с предложения от Валери Симеонов нов текст в Закона за хазарта, с който частните лотарии се национализират.

Пропускът е поправен чак през декември 2014 г. През тази една година частната лотария стартира и трупа "точки", като не плаща налога, за да се развие до днешното масово "търкане на талончета". Към днешна дата се спекулира какви обороти и печалби са били реализирани през тази една година.

Днес Кадиев се закле "с ръка на сърцето", че пропускът тогава не е бил направен с умисъл и припомни, че лотарията на Божков не е създадена към момента на гласуването на закона. Разказа и как се е развило действието в пленарна зала.

А след това посочи, че този бизнес винаги се е ползвал с политическа протекция - още от времето на Тройната коалиция, като сподели личен опит. Допусна, че и сегашното ръководство на финансовото министерство преди месец се е готвело да облекчи налога на частните хазартни компании.

Кадиев припомни, че към края на 2013 г., когато депутатите са гледали закона, хазартът се е облагал с 10 на сто върху залозите.

Повод за измененията бе, че към онзи момент имаше само офлайн хазарт, но вече започна да се появява и онлайн хазартът, който обаче не беше регулиран.

Тогава депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи ставката да е 20% от разликата между приходи и изплатени печалби - по-нисък "данък", но с идеята да се привлекат потенциалните онлайн играчи от българския пазар.

Предложи обаче същото облагане и за офлайн хазарта, срещу което Кадиев възрази с мотива, че така има по-малко приходи от него от събираните при облагане с 10 на сто на залозите. Всичко това е видимо и от стенограмите от въпросното заседание, публикувани на сайта на Народното събрание.

В крайна сметка проектът на Цонев, в който не се изброяват видове хазартни игри, а са сложени всички под общ знаменател, не се възприема. Минава този на Кадиев, в който се изброяват тото, лото, залагания на състезания с коне, кучета и др., но не и лотария.

"Тогава лотария на Божков нямаше, тя се появи по-късно. Обръщахме внимание върху "Еврофутбол" и тотото. Там оборотът беше голям - 300 милиона", посочи Кадиев. 

А на въпрос неволно ли е допусната грешката, заяви:

"Неволно, не е умишлено, разбира се. Предполагам, че в залата, когато сме поправяли, защото поправяхме и ад хок, сме пропуснали изброяването".

От стенограмите обаче не е видно да се е поправяло нещо в зала ад хок по изброяването на видовете игри. 

Кадиев обаче посочи, че щетата е била половин милион лева, като изчисли по спомени, че тогава лотарията на Божков е имала оборот от около 5 милиона лева.

"Това от което евентуално е бил облагодетелстван през 2014 г., са били само тези около 500 000 лева", заяви. Иначе се спекулира със суми от по 30 милиона лева.

"Ако бяхме приели предложението на Цонев, щеше да е 50 милиона - 30 само от "Еврофутбол". Слагам си ръка на сърцето и още веднъж обяснявам - към онзи момент имаше само държавна лотария", заяви пак бившият депутат от левицата.

Кадиев разказа и любопитен случай от далечната вече 2006-а, когато министър на финансите е Орешарски, а той негов заместник. В министерството тогава изготвили проект, с който данъкът за хазарта се увеличава от 8% на 10%.

Поправката е минала през заседание на Министерския съвет. Тогава Васил Божков отишъл при Пламен Орешарски.

"Нещо са си говорили и Пламен Орешарски ми написа една резолюция да остане 8 на сто. Аз казах, че няма как да стане, вече е минало през Министерския съвет."

Това Кадиев разказа в отговор на въпрос познава ли собственикът на "Нове холдиг", а той отвърна, че го е виждал веднъж - тогава, когато той е оспорвал вдигането на налога.

Разказът на Кадиев продължи с това, че проектът все пак влязъл в парламента. Тогава Йордан Цонев го попитал: "Какво защитавате сега - това, което министърът иска, или това, което Министерският съвет иска?". А Кадиев отвърнал, че е в "разкрачено положение". "Ми ние затова сме тук - да ви ги съберем", отвърнал депутатът от ДПС. 

Месеци по-късно, след обсъждания, е била приета по-високата такса.

Кадиев се върна на сегашната ситуация. Според него законът сега е достатъно ясен - хазартът плаща 15 на сто от залозите, а не 20 на сто от разликата между продадените билети и разпределената печалба.

Както стана ясно, държавният тотализатор е плащалпо първата схема, а частните оператори са избрали втората, като твърдят, че законът е така разписан, че им дава това право на избор.

Агенцията за финансова инспекция направи проверка в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), чийто принципал е Министерство на финансите и установи, че само "Национална лотария" е трябвало да внесе 210 милиона лева повече в хазната, ако беше плащала 15 на сто.

Сумата е натрупана за пет години, а комисията по хазарта при различни състави, е одобрявала редовно по-ниската ставка.

"Законът е добър и ясно изброява кои игри как се облагат. Не ти дава право да избираш кое от двете. Проблемът има име и това е ДКХ. Не може от 2014-а насам лотарията да плаща като за организатор на турнир, все едно просто организира лотарията между вас самите и взима някакъв процент. Винаги съм имал съмнение, че е имало хора, които са пробити в комисията - от хазартните играчи. Големите играчи са "Еврофутбол" и спорния тотализатор.

"Къде е Влади Горанов? Там от петима членове на Комисията, трима са бивши служители на НАП. Имате и един служител от ДАНС. И те пет години не са разбрали. За мен категорично е имало чадър. Какво се случва сега - не знам, чадърът пада."

Според Кадиев Божков ще загуби бизнеса си. Въпреки че вече се появиха спекулации, че това няма да се случи, тъй като текстът на Валери Симеонов за отнемането на лицензи няма да мине.

Тези спекулации пък се появиха поради факта, че в деня, в който проектът "Симеонов" трябваше да се гледа на първо четене в бюджетната комисия, Министерсво на финансите излезе със свои изменения.

В тях не само не се елиминираха частните играчи на пазара, но и се предлагаше нов начин на облагане - с по-ниска ставка. Тогава от ведомството на Горанов обясниха, че изчисленията показвали същите приходи като при сегашното облагане. 

След появилото се веднага обществено брожение обаче, от МФ обявиха поправка на поправката, като върнаха старото положение. 

По признаниета на самите управляващи, проектът Горанов е бил написан месец преди проекта Симеонов.

"Според мен са искали да облекчат бизнеса на Васил Божков, когато преди около месец са правили този проект. Загубите за бюджета щяха да са много големи", изрази личното си мнение по тази законодателна инициатива Кадиев.

Но пък от всичко това изведе "поука към бизнеса:

"Ако се заигравате с държавата в един момент тя ще се обърне срещу вас".

И ако давате пари на политици (както Кадиев допусна, че Божков е правел), то "накрая ще ви вземат бизнеса".