Човек напоследък като чете новините неволно се сеща за десетте бедствия, сполетели Египет на фараоните. Водата се превърнала в кръв, завалели жаби и скакалци, появили се болести, градушка унищожила нивите и накрая се възцарила тъмнина.

Ще кажете, че един вирус не е равен на десет бедствия, ама четохте ли за скакалците в Африка? А за астероида, който лети към земята? Иначе радиация разбрахме, че няма ОЩЕ макар това да ни бе съобщено посредством разтрояващи се кадри и вибрации в телевизора, като че ли Чернобил е... Но не е. Той никога не е.

А ако не сте разбрали за съпридружаващите бедствия на вируса, то е благодарение на героичните усилия на щаба и правителството. И астероид да ни удари, едва ли ще разберем, улисани в броенето на заболели и партизани по КПП-тата. Дори и да се възцари вечна тъмнина, генералът в щаба ще продължи да говори, сигурна съм.

Разбира се, България има и директна връзка с Господ, което вероятно е още една от причините да не се разбере за всички страховити бедствия в момента. Откакто през 1994 година Господ взе българско гражданство, страната ни стана земя библейска. Има си Господ и негов наместник, има си Острие на Господ и цял кабинет министри, които разчитат на Господ нещата да се оправят, а напоследък си имаме и щаб пастири и седем милиона овчици. И най-важното – има рай за малцина избрани и ад за останалите. Раят – това е един митичен парк, Едем на карантината. В него има две дървета, тревичка, слънчице и вход, който може да се пресече само от онези, които са разбрали кой парк отваря за народа утре властта.

За ада пък имаме различни свидетелства. В Библията адът е подземен божествен затвор, от който не можеш никога да излезеш. В Евангелието от Матей споменаването на ада винаги завършва с думите: „Там ще има плач и скърцане със зъби“. Смятам, че е ясно – адът, това е домашното образование по време на карантина. Във всеки дом, в който ситни дечица се учат да решават уравнения посредством видеовръзка с учителка, има и плач, има и скърцане на зъби, а до месец-два ще има и избити зъби. Има и още доказателствата, че това е адът. Според Матей пребиваването в ада не е вечен живот, прекаран в болка и страдание, а е мъката на вечната смърт. Демек към уравненията са прибавени органична химия, физика на газовете и моделиране на Третото българско царство от пластелин. В ада изпитанията са безброй и винаги предстоят още.

Разбира се, за разнообразие има различни кръгове на ада, през които карантираните родители преминават : седми клас, осми клас, девети клас... Дори и да решите всички задачи по геометрия, вие, родители грешни, ще стигнете и до тройно завъртане с винт на халки и прескачане на кобила със салто. На всичкото отгоре долната съседка (в смисъл тая от долния апартамент) ще ви натопи, че сте нарушили карантината, нищо, че при показване на тройното завъртане сте сбъркали изчисленията и сте изхвърчали през кухненския прозорец не по собствено желание. Така освен със счупен крак, ще се сдобиете и с 5000 лева глоба, която можете да платите, само ако си продадете единия бъбрек. От една страна в тази карантина няма кой да ви гипсира крака и ще се наложи жена ви да го обездвижи с крак от маса и три сутиена отпреди мерките. От друга страна обаче жена, която може да гипсира крак с подръчни средства, може и да изреже бъбрек с такива.

Счупеният крак пък е чудесна възможност да си отмъстите на долната съседка – трябва просто да подавате с крак такт на отрочето, докато се упражнява на цигулка. Скръц-бам-скръц-туптуруп – по три часа веднага след щаба... Нищо чудно самата съседка скоро да изхвърчи през прозореца, при това доброволно.

И ето ви още една жертва на ковид. Както и поредната беда, сполетяла човечеството – летящи долни съседки.

Убедена съм, че един ден мъките на родителите ще се развиват и детайлизират в апокрифите и фолклора. „Откровение на света мученица Параскева Николова, майка на две деца, 6-и и 7-и клас“. „Житие на света мученица госпожа Ефросиния Димитрова, преподавателка по физика“. „Ходене по мъките на Александър Христов, баща на четири деца от три брака, всичките ученици по времето на библейската карантина“.

„Филип Кутев“ ще обикаля света с фолклорните обработки на „Излел е резултатът от теста по математика, майно льо“ и „Деба тоя интернет, деба“.

Кога ще стане това ли? Ами в Библията пише. След 40 години.