Колективното четене на Библията в кафене в Русия се приравнява към митинг и трябва да бъде съгласувано с властите.

Това се съдържа в отговора до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург от руския пълномощник Михаил Галперин, пише в. "Ведомости", като се позовава на документи.

Става дума за дело от 2014 г. Тогава руските власти глобили пастора Алексей Колясников с 30 000 рубли (446 евро) за това, че на среща с други евангелисти чел Библията в кафене в курорта Сочи. Магистратите постановили, че така се нарушава член от закона за организиране на публично мероприятие без предварително уведомяване за неговото провеждане.

Колясников обжалвал наказанието в Страсбург. Той заявил, че му е отказано правото на справедлив процес, нарушени са свободата на мисълта, съвестта и религията, свободата на изразяване на мнение и свобода на събранията и обединенията.

В отговора си пълномощникът Галперин изтъква, че е имало публично мероприятие, използвана била аудиоапаратура. И затова организаторът бил длъжен да уведоми властите.

Директорът на правозащитния център "Сова" Алеандър Верховски коментира пред "Комерсант", че никой не съгласува с властите рождени дни или сватби в ресторанти, макар че и там често има аудиоапаратура.

В ЕСПЧ смятат, че не е необходимо силово разгонване на несъгласувано с властите събрание, ако то не заплашва ничия сигурност.

Интересното е, че ако пастор Коласников подлежи на наказание, това е по закон, приет едва през 2016 г. А четенето на Библията, за което той е глобен, е станало две години по-рано.

Миналата година руските депутати приеха антитерористични закони, известни като "пакета на Яровая". Той бе внесен от депутатите Ирина Яровая и Виктор Озеров. Покрай всичко друго този закон регулира и мисионерската дейност. Той предвижда религиозните лидери да проповядват само в специално предназначени за това места, а организацията им да бъде официално регистрирана.